Új jelszó kérése

Zöldséges ételek

Articsóka római módra

Hozzávalók: 8 articsóka, citromlé, 5 dkg petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, kevés menta, olívaolaj, só
Elkészítése: Az articsóka kemény, külső leveleit lefejtjük, a tüskéket levágjuk, a szárát lekaparjuk, és a tövétől 3-4 cm-nyire levágjuk. (Ha még maradt valami az articsókából) citromlével összekevert vízbe tesszük, hogy meg ne feketedjen.) A megmosott petrezselyemzöldet a fokhagymával és a mentalevelekkel együtt finomra vágjuk, sóval összekeverjük. Az articsókák leveleit óvatosan széjjelnyitjuk, mokkáskanállal vagy kés hegyével a levelek közé töltjük a fűszerkeveréket, azután a leveleket eredeti helyzetükbe visszanyomkodjuk. Magas peremű, kerek sütőedénybe fejjel lefelé, szorosan egymás mellé lerakjuk, megsózzuk, 2 rész víz, 1 rész olaj keverékével felöntjük, hogy ellepje. Fedővel lefedjük, mérsékelten meleg sütőben (200 C-on) 1 órán keresztül pároljuk. A folyadéknak szinte teljesen el kell párolognia. Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom. Sütő helyett tűzhelyen is párolhatjuk.

Articsókás rizottó Toscanai módra
(4 személyre)
Hozzávalók: 35 dkg rizs, 6 articsóka, citromlé, 5 dkg nyers sonka vagy húsos szalonna, 5 dkg vaj, 1 liternyi forró húsleves (leveskockából is készülhet), egy csomó petrezselyemzöld, só, bors, reszelt parmezán sajt.
Elkészítése: Az articsókát előkészítjük, vékonyra felszeleteljük. Egy lábosban felhevítjük a vajat, és enyhén megpirítjuk rajta a kockákra vágott sonkát és a finomra vágott petrezselyemzöld felét. Belekeverjük a lecsöpögtetett articsókát, néhány kanál meleg vízzel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk, és lassú tűzön pároljuk. 20 perc elteltével beleszórjuk a rizst, pár percig pirítjuk, azután merőkanalanként adagolva hozzáöntjük a húslevest. Ha a rizs megpuhult, levesszük a tűzről, belekeverjük a megmaradt petrezselyemzöldet, és reszelt sajttal megszórjuk. Száraz fehérbort kínálunk hozzá.

Bolognai spárga
Hozzávalók: 1 kg spárga, 4 fej hagyma, 1 kanál vaj, 4 kanál morzsa, 4 kanál reszelt sajt, vajdarabkák.
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát vajban megpirítjuk, és tűzálló tálba tett, főtt spárgára öntjük. Megszórjuk morzsával, vajjal, sajttal, és megsütjük.

Capellini cukkínivel
Hozzávalók: 3 közepes nagyságú cukkíni, 2 újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 50 g feta sajt, 1 nagy paradicsom, 4 l víz, só, 3 evőkanál olívaolaj, 1 l tyúkhúsalaplé, 300-400 g Capellini tészta (apró, kalapformájú olasz tészta, durumlisztből készül), fekete bors
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 15 perc
Elkészítése:
1. A cukkínit megmossuk, a végét levágjuk, és hámozatlanul ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és 3 cm hosszú darabokra aprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és finomra vágjuk. A sajtot szétmorzsoljuk. A paradicsomot megmossuk, majd szárazra törölgetjük; először négy részre, majd a magok eltávolítása után apró kockákra vágjuk.
2. Nagy fazékban felforraljuk a vizet, megsózzuk. Közben az olajat nagy serpenyőben mérsékelt lángon felforrósítjuk, a cukkínicsíkokat beletesszük. Kb. 10 percig pároljuk, amíg a cukkíni kissé meg nem barnul. Hozzáadjuk az újhagymát és fokhagymát, további 1 percig pároljuk. Beleöntjük a tyúkhúsalaplevet, az egészet felforraljuk. Levesszük a tűzhelyről, és meleg helyre tesszük.
3. A tésztát a forrásban lévő vízbe dobjuk és megfőzzük, de nem túl puhára. Jól lecsorgatjuk róla a vizet, nagy, lapos tálra helyezzük. A zöldséget összekeverjük a tésztával, sóval és borssal ízesítjük, rászórjuk a sajtmorzsákat és paradicsomdarabokat. Azonnal tálaljuk.

Firenzei sárgarépa
Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 1 csomag sárgarépa, 1 csomó petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma. Só, bors, cukor, 1, 5 evőkanál olaj
Elkészítés: A hagymát apró kockákra vágjuk, és a zsiradékban megpirítjuk. Hozzátesszük a tört fokhagymagerezdeket és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Majd beletesszük a mirelit sárgarépakockát. Ízlés szerint megfűszerezzük, és pár percig pirítjuk. Majd felöntjük 2 liter vízzel, és puhára pároljuk.

Firenzei tojás 1.
Hozzávalók 4 személyre: 4 db kemény tojás, 1 kg spenót, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg reszelt ementáli sajt, só, bors, őrölt szerecsendió.
Elkészítése: A spenótot megtisztítjuk, jól megmossuk, és bő forró vízben 5-6 percig főzzük, lecsepegtetjük, majd kinyomjuk belőle a vizet. A vajból, lisztből, tejből bechamel mártást készítünk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt szerecsendióval, jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, és még egyszer forráspontig hevítjük. Előmelegítjük a sütőt, kivajazunk egy tűzálló tálat. Az elkészített spenótot nem túl apróra összevágjuk, hozzáadunk két evőkanálnyi mártást, jól összekeverjük, és beterítjük a kivajazott tálba. A főtt tojásokat megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, és a spenót tetejére rakjuk. Befedjük a megmaradt mártással, megszórjuk a reszelt ementáli sajttal. Előmelegített sütőben aranysárgára pirítjuk. Azonnal, forrón tálaljuk.

Firenzei tojás 2.
Hozzávalók: 1 doboz mirelit paraj, 10 dkg vaj, só, törött bors, 8 tojás. A sajtmártáshoz: 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 5 dkg sajt.
Elkészítése: Egy csomag mélyhűtött paraj levét, mikor fölengedett, teljesen lecsurgatjuk, majd belekeverjük a felolvasztott vajat, és sóval, törött borssal ízesítjük. Kibélelünk vele egy tűzálló tálat, ráütünk 8 tojást, mintha tükörtojást akarnánk készíteni, ügyelve, hogy a sárgája egészben maradjon, és az egészet sajtmártással leöntjük. (A sajtmártáshoz a vajból a liszttel és tejjel Besamelt főzünk, majd a tűzről levéve, simára keverjük a tejföllel és a reszelt sajttal.) A spenótos-sajtos tojást a sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a tojásfehérje össze nem áll, de a sárgája még puha maradt.

Genovai spenóttorta
Elkészítése: Túróból, reszelt sajtból, párolt spenótból, pirított hagymából és tojásból szerecsendióval és bazsalikommal tűszerezett masszát készítünk, leveles tésztával bélelt formába simítjuk, beleültetünk 6-8 nyers tojást, tésztalappal betakarjuk, pirosra sütjük. Langyosan kínáljuk.

Laskagomba Carpaccio
Hozzávalók 5 személyre: 1 kg laskagomba, 1 dl olívaolaj, 1 fej saláta, fél csomó petrezselyem, fél csomó zöld fűszer (kapor, citromfű stb.), 10 dkg parmezán sajt.
Elkészítése: A megmosott, megszárított gombát roston vagy teflonserpenyőben tűz fölött, zsiradék nélkül átforgatjuk, hogy a gomba, ropogós maradjon. Rátesszük a tányérokon elrendezett salátára, meghintjük finomra vágott füvekkel, balzsam-dresszinggel meglocsoljuk, megszórjuk reszelt parmezán sajttal, és azonnal tálaljuk.

Marokkói tojástorta
Hozzávalók: 4 burgonya, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 8 dkg zöldborsó, 4 tojás, só. Bors, 1 késhegynyi paprika, szerecsendió
Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, villával szétnyomkodjuk, egy mélyebb tálba tesszük. A hagymát finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. A zöldborsót puhára pároljuk, majd a szétnyomkodott burgonyához adjuk, akárcsak a megtisztított, felkockázott 2 kemény tojást. A két nyers tojást kissé felverjük, elkeverjük benne ízlés szerinti mennyiségben a sót, borsot, szerecsendiót és csípős paprikát (az ételre jellemző, hogy csípős!), lazán eldolgozzuk a burgonyával, borsóval, tojáskockákkal. Kiolajozunk egy kerek, tűzálló tálat, belesimítjuk a keveréket és előmelegített sütőben, közepes tűznél kb. 20 percig sütjük. Tortaszerűen szeleteljük. Melegen, hidegen egyaránt jó.

Olasz karfiol
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 1 citrom leve, 1,5 dl fehérbor, 10 dkg liszt, 1 tojás, só, bors, 2 dl olaj, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A karfiolt rózsáira tördelve sós vízben megfőzzük lecsorgatjuk, szűrőkanálon, és megöntözzük citromlével. A tojássárgáját simára keverjük a borral, egy csipet sóval, egy evőkanál olajjal, 4 púpozott evőkanál liszttel, majd óvatosan hozzákeverjük a két tojásfehérjéből felvert habot. A karfiol rózsáit egyenként meghempergetjük lisztben, megmártjuk a sűrű, tésztás-boros masszában, és forró olajban szép pirosra kisütjük. Fűszeres paradicsommártást adunk hozzá.

Olasz káposzta
Hozzávalók: 1 kelkáposzta (kb. 75 dkg), 2 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 40 dkg darált hús, 5 dkg kemény sajt, 2,5 dl paradicsomlé, 2 paradicsom 1 kk. olasz fűszerkeverék, 1 ek. olaj 1 dl tejszín, 1 kis konzerv olajos hal 1 ek. vaj/margarin, 10 kimagozott fekete olívabogyó
Elkészítése: A kelkáposztát külső sérült leveleit lehántjuk, és 8 ép levelet leszedünk. A maradék káposztát csíkokra vágjuk. A hagymát felkockázzuk. A sajtot lereszeljük. A paradicsomot kis darabokra vágjuk. A kelkáposztaleveleket sós vízben 5 percig blansírozzuk. Szűrőkanállal kivesszük a leveleket, és lecsepegtetjük őket. Az olajat felforrósítjuk, és a hagymát megpirítjuk benne. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. Az olajos halról leöntjük a levét, gerincét kiszedjük, majd az olívabogyóval és a fokhagymával együtt apróra vágjuk. Hozzákeverjük a hagymát és a húst, sózzuk, borsozzuk. A kelkáposztaleveleket kiterítjük, és elosztjuk rajtuk a húsmasszát. Mindkét oldalon behajtjuk a leveleket, feltekerjük, és cérnával összekötjük. A kelkáposzta-roládokat mély tűzálló tálba tesszük. A paradicsomlevet felforraljuk, beletesszük a paradicsomot, a sajtot és az olasz fűszerkeveréket. 2-3 percig rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, majd az egészet ráöntjük a káposztára, és kb. 50 percig betesszük a sütőbe. Közben a vajat/margarin felforrósítjuk, és a csíkokra vágott káposztát megbarnítjuk benne. Hozzáadjuk 1 dl vizet, és a káposztát kb. 12 percig főzzük. Sóval és borssal ízesítjük. A roládokkal és a paradicsomszósszal tálaljuk. Sós vízben főtt burgonya illik hozzá.

Olasz töltött cukkíni
Összeállítás: 15 perc.
Sütés: 30 perc.
Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes nagyságú cukkíni, 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej, összevagdalt vöröshagyma, 2 szelet húsos füstölt szalonna, 2 tört fokhagymagerezd, 25 dkg darált sertés- vagy borjúhús (esetleg vegyesen), 3 dl főtt rizs, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 kiskanál szárított zöldfűszer, 1/2 kiskanálnyi chilipor, 2 evőkanál reszelt (parmezán) sajt.
Elkészítése:
1. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) bemelegítjük. Egy vastag falú tepsit olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A cukkínit megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belsejét kiskanállal kiszedjük, és kockákra vágjuk.
2. Teflonserpenyőben az olajon a szalonnát kiolvasztjuk, és a kétféle hagymát közepes lángon 3 percig, kevergetve sütjük. A darált húst beleforgatva erős lángon 4 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Időnként megkeverjük, hogy a leve elpárologjon. Az apró húsdarabokat villával szétbontjuk.
3. A rizst a fűszerekkel, a paradicsompürével és a cukkínid arabokkal összekeverjük, és kissé átsütjük. Ezt a tölteléket a kivájt cukkínik üregébe halmozzuk, és sajttal megszórjuk. A sütőben 30 percig sütjük, ez alatt a cukkíni is megpuhul.

Olasz töltött paradicsom.
Hozzávalók: 20 dkg főtt füstölt tarja, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 8 db paradicsom, 10 dkg rizs, 2 db zöldpaprika, só, törött bors, zöldpetrezselyem, 2 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, egy csipet kakukkfű, bazsalikom, vagy rozmaring.
Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. A lereszelt hagymát ezen a szalonna zsíron üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott sonkát is. Egy kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát is. 10 dkg rizst megtisztítjuk, hozzáadjuk, és felengedjük kétszeres mennyiségű vízzel, mint a rizs. Kevés sóval és törött borssal ízesítjük, és takaréklángon fedő alatt puhára pároljuk. A petrezselymet apróra vágjuk, a fokhagymát elkaparjuk, majd a fűszernövényekkel együtt a rizzsel elkeverjük. A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk, majd megtöltjük az ízletes, fűszeres, rizses töltelékkel. Kivajazott tűzálló tálra helyezzük, tetejüket visszarakjuk, mindegyikre teszünk egy vékony vajdarabkát, és sütőben átsütjük.

Olasz zöldbab.
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 1 dl olaj, 4 paradicsom, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 5 dkg reszelt sajt, 20 dkg füstölt hús.
Elkészítése: A babot megtisztítjuk, kuktába tesszük, és leöntjük 1 dl olajjal. Rátesszük a cikkekre vágott paradicsomot, a vöröshagymát, a fokhagymát. Megsózzuk, borsozzuk, öntünk rá 1 dl vizet is. Az edényt lezárva 25-30 percig pároljuk. Tálba szedjük, és a tetejére reszelt sajtot hintünk. Gazdagítjuk 20 dkg metéltre vágott füstölt hússal is.

Paprikás - cukkínis penne
70 dk penne (csőtészta), 2 paradicsom, 3 közepes cukkíni, 2 jonatán alma, 1/2 piros húsú paprika, 2 hagyma. 1 dl olívaolaj, 1/2 csokor petrezselyemzöld, bazsalikomlevél, só, bors A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. a paprikát kockákra, a paradicsomot és az almát cikkekre, a cukkínit karikára vágjuk. Nagy serpenyőben 2 ek. olajat forrósítunk fel. a paprika 1/3-át félretesszük, a többi zöldséget megpároljuk. Apránként hozzáöntjük a többi olajat, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük az almát, és 8-10 percig pároljuk. Szükség szerint kevés vizzel felöntjük. A tésztát sós vízben kifőzzük (kb. 10 perc), lecsöpögtetjük, tálra tesszük, ráhalmozzuk a mártásos zöldséget. A félretett bazsalikomlevelekkel és paprikakockákkal díszitjük.
(40 perc)

Rigatoni fehér babbal
Hozzávalók: 3 l víz, 2 közepes nagyságú sárgarépa, 300 g brokkoli, 225 g Rigatoni tészta, 1 kis fej endívia saláta, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 300 g fehér fejtett bab (konzerv), 40 g reszelt parmezán sajt, fehér bors
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 17 perc
1. Fazékban felforraljuk a vizet. Közben meghámozzuk a répát, megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. A brokkolit megtisztítjuk, rózsákra szedjük, és megmossuk. A vizet megsózzuk, beletesszük a tésztát, és a répát mintegy 8 percig főzzük. Hozzáadjuk a brokkolit is, az egészet további 3-4 percig főzzük, míg a tészta és a zöldség megfő, de nem puhul túlságosan meg.
2. Közben megtisztítjuk az endívia salátát, megmossuk, és csíkokra vágjuk. A fokhagymát tisztítjuk, és finomra vágjuk. Nagy serpenyőben az olajat mérsékelt lángon felforrósítjuk, beletesszük a salátát és fokhagymát. Pároljuk körülbelül 2 percig, amíg a saláta összeesik. Ezután hozzáadjuk a leöblített és lecsepegtetett babot, majd 3 percig tovább párolva forrósítjuk.
3. A tésztát, a répát és a brokkolit alaposan lecsepegtetjük, majd egy mély tálba tesszük. Gondosan elkeverjük az endívia salátával, a babbal és a parmezánnal. Ízlés szerint, ha szükséges, sóval, borssal ízesítjük.
Melegen tálaljuk.

 

Sajtos brokkoli
Hozzávalók (4 személyre): 1 nagy fej brokkoli, 2 ek. olaj, 1 közepes nagyságú hagyma, 1 fej fokhagyma, 4 paradicsom, 2 kk. szárított bazsalikom, só, törött bors, 10 dkg. juhsajt, 2 ek. reszelt parmezán v. azt helyettesítő sajt, 1 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés: Megmossuk, és virágjaira bontjuk a brokkolinit, fazékban vizet forralunk, fölé tesszük szűrőben a brokkolinit, lefödjük, és mintegy 20 percig gőzöljük, hogy megpuhuljon, de ropogós maradjon. Serpenyőben felhevítjük az olajat, 5 percig fonnyasztjuk benne a megtisztított, apróra vágott hagymát, a szétnyomkodott fokhagymát, hozzáadjuk a melegvízbe mártott, meghámozott, darabokra vágott paradicsomot, a bazsalikomot, és esetleg kevés vizet hozzáöntve összefőzzük sűrű mártássá. Sóval, borssal ízesítjük. A brokkolinit tűzálló edénybe tesszük, ráöntjük a paradicsommártást, tetejére rakjuk a felszeletelt juhsajtot, megszórjuk reszelt sajttal és a zsemlemorzsával, Sütőben 20 percig aranysárgára sütjük.

Sajtos burgonyagombóc
Hozzávalók: 1 kg burgonya, só, 20 dkg liszt, 3 tojássárgája, 1 evőkanál majoranna, 1 csipet őrölt fehérbors, 1,5 dl tejszín, 6 dkg reszelt sajt, 3 dkg vaj
Elkészítése: A kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzöm, levét leöntöm, majd áttöröm, s a liszttel, a tojássárgájával és a fűszerekkel összedolgozom. A tésztából diónyi gombócokat formálok, amelyeket sós vízben, lassú tüzön 10 percig főzök. A megfőzött gombócokat, kivajazott tűzálló tálba helyezem, ráöntöm a tejszínt, megszórom reszelt sajttal, a tetejére kis vajdarabokat teszek, és előmelegített sütőben 220 fokon kb. 15 perc alatt készre sütöm.
Egy jó vegyes salátával önállóan is finom vacsora.

Sült burgonya olasz módra
(4 személyre)
Hozzávalók: 8 egészen nagy, lehetőleg egyforma burgonya és a mártáshoz 1 dl ketchup, 1 dl sűrű tejföl (le kell önteni a tejföl savóját), 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál reszelt füstölt sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítése: A burgonyát alaposan megmossuk, és ha szükséges, meg is sikáljuk, majd tepsibe rakjuk. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, és megsütjük ( jó, ha a beleszúrt villa könnyen ki is jön belőle). Közben a mártáshoz a ketchupot, a tejfölt, a mustárt és az olajat simára keverjük, majd hozzáadjuk a megmosott és apróra metélt petrezselyem-zöldet meg a zúzott fokhagymát. Ezután belekeverjük a reszelt sajtot. A megsült burgonyát héjastól félbevágjuk, és mindegyiket gazdagon bekenjük a mártással. Ezután, éppen csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, hogy az ráolvadjon.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

Toscanai töltött paradicsom
Hozzávalók 4 személyre: 8 közepes paradicsom, 1 hagyma, 40 dkg darált sertés-vagy marhahús, 1 tojás, 2 evőkanál olaj, 10 dkg reszelt sajt (lehetőleg parmezán), 1 jó nagy csomó petrezselyem, fél teáscsésze rizs, só, őrölt bors.
Elkészítése: A paradicsomok tetejét levágjuk, a belsejüket kávéskanállal kivájjuk úgy, hogy csak egészen vékony faluk maradjon. A hagymát az olajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, a paradicsom kivájt belsejét, a finomra vágott petrezselyemzöldet, sóval, borssal ízesítjük és megpirítjuk, Közben enyhén sós vízben megpároljuk a rizst. Amikor mindkettő készen van, összekeverjük és hagyjuk kihűlni. Ezután hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajt felét, így is jól átkeverjük és megtöltjük vele a paradicsomokat. Reszelt sajtot szórunk a tetejére, és kiolajozott tepsiben vagy tűzálló edényben, forró sütőben 20 perc alatt megsütjük. S mert a képen külön még egy töltött paradicsom látható, erről elmondjuk, hogy egy hideg előétel, amelynél a töltelék főtt garnélarák, apróra vágott főtt tojás, finomra metélt kapor és majonéz keveréke,

Töltött articsóka nápolyi módra
Hozzávalók: 4 articsóka, 15 dkg lágy, édes sajt (bivalysajt), 5 dkg reszelt parmezán, 4 szardella (ringli), 1 tojás, fél csomó petrezselyemzöld, 1 ek zsemlemorzsa, olívaolaj, só, bors
Elkészítése: Az articsóka kemény, külső leveleit lefejtjük, a tüskéket ollóval levágjuk. A puha sajtot felaprítjuk, és összekeverjük a reszelt parmezánnal, zsemlemorzsával, finomra vágott petrezselyemzölddel, a tojással, és egycsipetnyi sóval, borssal. Az articsóka leveleit széjjelnyitjuk, a belsejét megsózzuk, és az elkészített tölteléket beletöltjük. Egy kis edényben szorosan egymás mellé állítjuk a megtöltött articsókát, annyi vizet töltünk hozzá, hogy kb. a feléig érjen, és mindegyik tetejére teszünk egy darabka szardellát. fedő alatt pároljuk. Egy félóra elteltével sütőbe tesszük, és készre pároljuk.

Zöldbab olaszosan
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 3 nagy paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, só, törött bors
Elkészítése: A zöldbabot egészben hagyva sós vízben megfőzzük, lecsurgatjuk. Az olajat mély serpenyőben felhevítjük, beletesszük a meleg vízbe mártott, hámozott, fakanállal összetört paradicsomot, hozzáadjuk a megtisztított, szétnyomott fokhagymát és a zöldbabot. Megsózzuk, borsozzuk, és forró olajban öt percig rázogatva, kis lángon megpirítjuk.

Zöldborsó sonkával
Hozzávalók: 40 dkg tisztított zöldborsó, 10 dkg nyers sonka vagy húsos szalonna, 5 dkg hagyma, 1 dl olaj, só, bors, fél pohár száraz fehérbor, 1 babérlevél, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 leveskocka.
Elkészítése: A zöldborsót előzőleg sóval, apróra vágott hagymával, tört fekete borssal, néhány babérlevéllel ízesített forró vízzel nyakon öntjük, s a lébe beleejthetünk egy gerezd fokhagymát is. Háromnegyed részben felfőzzük, miközben olajban megpároljuk a finomra vágott hagymát, amelyhez hozzáadunk egy gerezd, szétnyomott fokhagymát és egy babérlevelet, Ebbe beleforgatjuk az apróra vágott sonkát -hagyjuk meg bátran a kövérkés részt -, és megpirítjuk. Amikor már szomjas, nyakon öntjük egy kis fehérborral, de mielőtt eszét venné, rögtön el is párologtatjuk, miközben hozzáadunk egy keveset a zöldborsó főzővizéből, amelyben felolvasztunk egy leveskockát. A zöldborsót leszűrjük és hozzáöntjük az elkészített alaphoz. Sóval, borssal ízesítjük, hőálló üveg-, vagy cserépedényben tálaljuk.
Száraz fehérbort kínálunk hozzá.

Zöldborsós articsóka
Hozzávalók: 4 articsóka, 70 dkg friss vagy 45 dkg mirelit zöldborsó, 4 dkg húsos szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 3 ek olívaolaj, néhány fejessaláta-levél, só, bors, citrom.
Elkészítése: Az articsóka kemény, külső leveleit lefejtjük, a tüskéket levágjuk, azután négy cikkre vágjuk, a közepéből a bolyhokat eltávolítjuk, felhasználásig citromlével összekevert vízbe tesszük, hogy meg ne feketedjen. Az olajon sárgára pirítjuk a finomra vágott szalonnát és hagymát. Beletesszük a lecsöpögtetett articsókát, és tovább pirítjuk, kis idő multán hozzákeverjük a zöldborsót és a metéltre vágott salátát is. Megsózzuk, megborsozzuk, egy merőkanál langyos vízzel felengedjük, és időnként megkavarva puhára pároljuk.

Webáruház készítés