Új jelszó kérése

Egyéb ételek

Bevert tojás pizzasütő módra
Hozzávalók: 4 tojás, 4 szelet kenyér, 4 paradicsom, 1 dl tej, diónyi vaj, oregano, 8 dkg juhsajt, só, bors
Elkészítés: Vajjal kenjünk ki egy tűzálló tálat (4 kisebb tűzálló tálat is használhatunk, úgy még szebb!), rakjuk ki a kb. 2 cm vastagságúra vágott együnk 1 villával szétnyomkodott paradicsomot. Villával nyomkodjuk szét, ügyelve, hogy a paradicsompép teljesen befedje a kenyérszeletet. Egy kisebb merőkanalat belenyomunk a pépbe, azaz "fészket" készítünk a tojásnak, mogyorónyi vajat teszünk az aljára, meghintjük egy csipet szurokfűvel, ízlés szerint sóval, borssal. A szokásos módon elkészített bevert tojásokat gondosan lecsepegtetjük, a fölösleges fehérjét a széléről levágjuk, és minden fészekbe 1-1 tojást ültetünk. Végül meghintjük a sajttal és egy kevés tejjel. Előmelegített, forró sütőben kb. 3 percig sütjük, petrezselyemmel díszítjük, azonnal tálaljuk.

Bolognai töltött kifli
Hozzávalók: 4 kifli, 20 dkg főtt marhahús, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 2 hagyma, 5 dkg paradicsompüré, fokhagyma, só, bors, bazsalikom, kakukkfű, zöldpetrezselyem, oregánó, 1 dl olaj, reszelt sajt.
Elkészítése: A finomra vágott hagymát megpirítjuk az olajban. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget, és puhára pároljuk. A darált főtt húst is hozzáadjuk, belekeverjük a paradicsompürét és a fűszereket, majd az egészet összeforraljuk. A fél kifliket ezzel a raguval megtöltjük, a tetejére reszelt sajtot teszünk, és sütőben átsütjük.

Bruschetta
Hozzávalók: 1 kicsi vöröshagyma, vagy mogyoróhagyma, 1 csomó bazsalikom, 5 evőkanál olívaolaj, 1/2 teáskanál citromlé, 6 érett hosszúkás paradicsom (kb. 350 g), só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 8 szelet kb. 2 cm vastag kenyér 1
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A bazsalikomot megmossuk, és a vizet leitatjuk róla (esetleg néhány levelet félreteszünk a díszítéshez), majd nagyobb darabokra aprítjuk. Kisebb tálban 3 evőkanál olívaolajat összekeverünk a hagymával, bazsalikommal és a citromlével. A paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük, 5 mm-es kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk az olajos keverékhez. Sóval és borssal ízesítjük, azután félrerakjuk. Megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk a fokhagymagerezdeket. Serpenyőben közepes hőmérsékleten felforrósítjuk a megmaradt 2 evőkanál olívaolajat, a fokhagymát 1 percig aranybarnára pirítjuk benne. A fokhagymát kiszedjük az olajból. Megpirítjuk a kenyeret, 4 tányérra 2-2 szeletet rakunk. Megkenjük a fokhagymás olajjal. Szűrőkanálon lecsepegtetjük a paradicsomot, majd egyenletesen elosztjuk a kenyérszeleteken. A félretett bazsalikommal díszítjük és tálaljuk.

Caprese
Elkészítése: Két csomag mozzarella sajtot leszűrünk, és 2 mm vastag karikákra vágjuk. Három közepes nagyságú paradicsomot hasonló vastagra felszeletelünk. A sajtos paradicsomszeleteket egymással váltogatva, körkörösen, félig egymásra, tálra fektetjük, a tetejüket összevagdalt friss bazsalikomlevéllel, esetleg mokkáskanálnyi szárítottal megszórjuk. Az egészet fél mokkáskanálnyi borecettel, majd egy evőkanálnyi olívaolajjal meglocsoljuk, és jégbe hűtve kínáljuk.

Egyszerű pesto
Hozzávalók: 5 evőkanál olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 hegyes paprika, 1 csokor petrezselyem
Elkészítés: A pesto nyers, olajos zöldségmártás. Ehhez a petrezselymet összevágjuk, a paprikát és a fokhagymát is darabokra vágjuk, majd sóval, borssal összeturmixoljuk vagy mozsárba összetörjük. A zöldséges masszához óvatosan adagoljuk az olajat, és jól elkeverjük.

Firenzei palacsinta
Hozzávalók: 20 dkg darát, főtt füstölt tarja, 12 palacsinta, 1 csomag mirelit paraj, 5 dkg Ráma margarin, 2 dl tejföl, 1 kiskanál Vegeta, 10 dkg reszelt sajt, 1 tojás.
Elkészítése: A palacsintákat megkenjük darált hússal, amelyhez kevés tejfölt kevertünk. A parajt kevés tejjel felmelegítjük, utána levét lecsurgatjuk, adunk hozzá egy kiskanál Vegetát, 5 dkg Ráma margarint, törött borsot, 5 dkg reszelt sajtot. A sűrű krémet rákenjük a palacsintákra, majd felgöngyöljük. Tűzálló tálba rakjuk. A tejfölbe elkeverünk 1 tojássárgáját, 5 dkg reszelt sajtot. A palacsinták tetejére öntjük, sütőben addig sütjük, míg barna nem lesz.

Firenzei tojás
Elkészítése: A firenzei tojáshoz egy csomag fagyasztott parajt felolvasztunk (vagy 40 deka frisset megfőzünk, leszűrjük és összevagdaljuk), majd 10 deka vajjal, sóval, bőven borssal néhány percig pároljuk. Nagy tűzálló tálba terítjük, és egymás mellé nyolc tojást ütünk rá, de a sárgája a fehérjével ne folyjon össze. Két deka lisztet négy deci tejjel simára keverünk, két deka vajat dobunk bele, és kevergetve mártássá főzzük. A tűzről levéve egy deci fejföllel meg öt deka reszelt sajttal simára keverjük, kissé megsózzuk, és a tojásokat bevonjuk vele. A forró sütőbe téve csak addig sütjük, míg a tojásfehérje megalvad, de a sárgája lágy maradjon!

Gaspacho olasz módra
Hozzávalók: 1 l paradicsomlé, 3 evőkanál olívaolaj, 1 citrom leve, 2 evőkanál ecet, 3 gerezd fokhagyma, 2 nagy csemegeuborka, 1 marék friss metélőhagyma, 1 marék friss bazsalikom, pirospaprika. Só, őrölt bors. 1 paradicsom, fél zöldpaprika, fél piros héjú paprika, 1/4 kígyóuborka, 1 ág zeller, 4 gyöngyhagyma, 2 kemény tojás, 2 szelet kenyér
Elkészítés: Egy paradicsomkonzervet keverjünk el olajjal, citromlével, ecettel, fokhagymával, csemegeuborkával, a fűszerekkel és a fűszernövényekkel. A maradék paradicsomlével öntsük salátástálba, és 1 óráig hagyjuk állni a hűtőszekrényben. A zöldségeket aprítsuk kis kockákra, a kemény tojásokat vágjuk fel és készítsünk pirított kenyérkockákat. Az össze hozzávalót tegyük külön-külön kis tálba. Mindenki magának szed majd a jéghideg
paradicsomlé mellé.

Gesztenyés rizottó
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg rizs, 40 dkg gesztenye, 3 babérlevél, 3 szegfűszeg, 10 dkg kolbász, 2 dl tej, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 db leveskocka, 4 evőkanál vaj, 5 dkg liszt.
Előkészítés: A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. A gesztenyét bevagdossuk, sós vízben a babérlevéllel és szegfűszeggel kb. 30 perc alatt megfőzzük. Meghámozzuk. 10 egész darabot félreteszünk, a többit negyedekbe vágjuk, szitába tesszük. A kolbászt kockákra vágjuk. A tejet meglangyosítjuk. A hagymát kisebb kockákra vágjuk. A leveskockákból bő 1 liter levest főzünk.
Elkészítés:
1. 2 evőkanál vajon a kockákra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a szitában lévő gesztenyét, 5-6 percig együtt pirítjuk a hagymával.
2. Belekeverjük a rizst, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük a langyos tejjel. Hagyjuk főni, amíg a rizs a tejet beszívja. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk. Kis lángon 15 perc alatt puhára főzzük az egészet.
3. Közben a másik 2 evőkanál vajon megpirítjuk a kolbászt és az egészben hagyott gesztenyéket.
4. Amikor a rizs megfőtt, levesszük a tűzről, belekeverjük a lisztet. Hozzákeverjük a kolbászos gesztenyét, az egészet még kb. 5 percig lassú tűzön összeérleljük. Azon melegen, egytálételként tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc.
Fogyasztható: 60 perc múlva.


Gnocchi
Hozzávalók 4 személyre: 0.5 liter tej, 14 dkg búzadara, 12 dkg reszelt parmezán sajt, 2 tojás, 8 dkg vaj, reszelt szerecsendió, só.
Elkészítése: Miközben a tejet felforraljuk, folytonos keveréssel belecsurgatjuk a búzadarát, és megfőzzük. Levesszük a tűzről, elkeverünk benne 5 dkg vajat. A reszelt parmezánt, és a két tojást, s megsózzuk. Egy kivajazott tálra 1 cm vastagságban szétkenjük, kihűtjük, majd ovális, vagy félhold alakú kiszúróval kiszaggatjuk. Vajjal jól kikent tepsibe tesszük, megszórjuk sajttal, és forró sütőben pirosra sütjük. Ehhez is jól fűszerezett paradicsommártás illik.

Gombás palacsinta
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 5 cl olaj, 25 dkg apróra vágott gomba, kis fej aprított hagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, késhegynyi bors, 1 dl vörösbor, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 1 ágacska friss rozmaring, só.
Elkészítése: Olajon megpirítjuk a hagymákat, majd a gombát, hozzáadjuk a paradicsompürét. Sóval, borssal, rozmaringgal fűszerezzük. Felengedjük borral, 10 percig pároljuk, majd rövid lére beforraljuk. A palacsintákat megkenjük a töltelékkel, megszórjuk sajttal, kivajazott jénaiban egymásra fektetjük. A felsőt csak sajttal szórjuk be. Sütőben ráolvasztjuk a sajtot. Tortaként szeleteljük.

Milánói rizottó 1.
Hozzávalók (8 személyre): 45 dkg rizs, 10 dkg vaj, 2 evőkanál olíva olaj, lehetőség szerint 1 evőkanál marha-vagy borjúvelő, 1 kávéskanál sáfrány, 3 evőkanálnyi forró víz, 2 dl száraz fehérbor, 1,5 liter tyúkhúsleves (3 leveskockából), őrölt fehér bors, 5 dkg reszelt parmezán sajt
Elkészítése: A sáfrányt 15-20 percig forró vízben áztatjuk, serpenyőben felmelegítjük az olajat, és a vaj felét, s három percig pirítjuk benne a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a velőt és a rizst, óvatosan kavargatjuk öt percig, vigyázva, hogy ne barnuljon meg. Hozzáöntjük a bort, addig melegítjük a rizst, amíg a bor csaknem elpárolog, majd hozzáöntünk 1 csésze levest, s addig főzzük, amíg a rizs fel nem szívja. Akkor folyamatosan hozzáöntjük a megmaradt levest, s kevergetjük, amíg a rizs meg nem puhul. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tetejére reszelt sajtot szórunk.

Milánói rizottó 2.
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 1 csomó petrezselyem, 2 evőkanál Vegeta, 1 kis hagyma, 20 dkg kötözött sonka, 25 dkg konzerv borsó, 3 keményre főtt tojás, reszelt sajt, 10 dkg vaj, só.
Elkészítése: A rizst reszelt hagymával vajban megpirítjuk, majd hozzáadunk kb. 1 l vizet, Vegetát, finomra vágott petrezselymet, sót. Kis lángon, keverés nélkül, puhára pároljuk. Ha a rizsszemek puhák, hozzátesszük a kockára vágott sonkát, a borsót és a kockára vágott kemény tojást. Az egészet átforrósítjuk. A tetejét reszelt sajttal hintjük meg.

Milánói ropogós
Hozzávalók: 1 csirke, 20 dkg füstölt marhanyelv, 20 dkg főtt makaróni, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt, 2,5 dl fehérmártás, zsemlemorzsa, liszt, vaj, 2 tojás, zsír, szerecsendió, só, bors.
Elkészítése: A húsokat és a makarónit megdaráljuk, összekeverjük a fehérmártással reszelt sajttal. Fűszerezzük, és összeforraljuk. Levesszük a tűzről, egy tojást bele keverünk, és lehűtjük. Hidegen kis rudacskákat formázunk belőle, és forró zsírban megsütjük.

Narancsos rizs tengeri hallal
Hozzávalók 4 személyre: 1 tasak előfőzött rizs (gyorsrizs), 40 dkg tengeri halfilé, 2 nagy narancs, 10 dkg póréhagyma, 10 dkg kemény sajt, 2 dl tejszín, 1 dl majonéz.
Elkészítés:
1. A rizst megfőzzük, hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A tengeri halat megfőzzük, hagyjuk kihűlni, és apró darabokra vágjuk.
3. A narancsot meghámozzuk úgy, hogy a fehér héja se maradjon rajta, és kockákra vágjuk.
A póréhagymát megmossuk, karikákra vágjuk, a sajtot felkockázzuk.
4. A tejszínt kemény habbá verjük, és összekeverjük a majonézzel. Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és leöntjük a tejszínes öntettel. Ha egy kicsit állni hagyjuk, akkor a póréhagyma ízesebbé teszi.
Munka: kb. 20 perc.
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva.


Olasz kolbászos pirítós
Összeállítás: 25 perc
Sütés: 45 perc
Hozzávalók 2 -4 személyre: 1 evőkanál olívaolaj, 2 tört fokhagymagerezd, 1 kis csokor összevagdalt petrezselyem, 20 dkg debreceni kolbász, 1 közepes nagyságú, felszeletelt lilahagyma, 1 kicsi, csíkokra vágott zöldpaprika. 1 evőkanál paradicsompüré, 40 dkg hámozott, összevagdalt paradicsom, 1 evőkanálnyi csípős chili mártás, 1 evőkanál fűszerecet, 1 evőkanál bazsalikomlevél összevagdalva, 1 kiskanál friss kakukkfű összevagdalva, 1 csomag barna toast (szeletelt) kenyér, 10 dkg reszelt mozarella (vagy más lágy sajt)
Saját megjegyzések: olívaolaj helyett hagyományos étolajat használtam, friss zöldfűszereket nem kaptam, ezért szárítottal készítettem, és a paradicsom ilyentájt igencsak sápatag, ezért konzervparadicsomból készítettem (színe végett) - és így hámozni sem kellett. :-)
1. A fokhagymát a petrezselyemmel, kevergetve, olajon 2 percig sütjük, majd a kolbászt belerakva (megpucolva, egészben) körös-körül megpirítjuk. Szűrőlapáttal kiemeljük, félretesszük. A hagymát meg a paprikát a visszamaradt olajba rakjuk, és puhára pároljuk. A paradicsompürét 1 percig kevergetjük benne, majd a paradicsomot, a chili mártást, az ecetet, a bazsalikomot és a kakukkfüvet is hozzáadjuk. Takaréklángon, időnként megkevergetve addig pároljuk, amíg be nem sűrűsödik.
2. A kolbászt átlósan 1 cm széles szeletekre vágjuk, és a mártásba visszarakva még 25 percig pároljuk.
3. A kenyérszeleteket kissé megpirítjuk, és a kolbászos mártással az egyik felüket bevonjuk. A sajtot ráreszeljük, és a grillben 2 perc alatt (én sütőben sütöttem meg) ráolvasztjuk. Azonnal tálaljuk. (10 kicsi szelet toastra elég a szósz)

 

Olasz lepény
Hozzávalók: 10 dl víz, só, 200 g rózsaburgonya, 6 tojás, 1 teáskanál szárított, őrölt rozmaring, 1 konzervdoboz articsókaszív (500 g), 2 evőkanál olívaolaj, 50 g mozzarella sajt, 1 evőkanál reszelt parmezán sajt aprított petrezselyemzöld, ízlés szerint
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 29 perc
Elkészítése:
1. Felforraljuk és megsózzuk a vizet. Jól megmossuk a burgonyát, és héjastól 5 cm széles karikára vágjuk. A vízben 10 perig lefedve főzzük.
2. A tojásokat elkeverjük a rozmaringgal, és a sóval. Lecsepegtetjük az articsókát. Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a burgonyát és az articsókát, és időnként megforgatva 5 percig sütjük. Csökkentjük a lángot. A tojáskeveréket is a serpenyőbe tesszük, lefedjük, még 7-8 percig sütjük.
3. Eközben nagyobb darabokra vágjuk a mozzarellát, majd a parmezánnal együtt elosztjuk a sült tojáson. Letakarjuk a serpenyőt, majd még kb. 1-2 percig tovább sütjük, amíg a sajt olvadni nem kezd. Végül a kész lepényt meghintjük petrezselyemzölddel, darabokra vágjuk, és azonnal tálaljuk.


Olasz Mozzarellás falatok
Hozzávalók: 8 darab 4 ringlifilé, 3 petrezselyemzöld, szárral 40 g vaj, 8 szelet francia kenyér 5 paradicsom, 200 g mozzarella sajt só, frissen őrölt bors
Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra. Megnedvesítjük a ringlifiléket. Megmossuk, szárazra töröljük a petrezselymet, díszítéshez félre teszünk belőle, a többit durvára vágjuk. A vajat kis serpenyőben a ringlifilével együtt felforrósítjuk, majd hozzáadjuk az aprított petrezselymet is. A kenyérszeleteket megkenjük a ringlis vajjal. Megmossuk és megtöröljük a paradicsomot, majd felszeleteljük (1 paradicsom szeleteit félretesszük a díszítéshez), és a kenyérre tesszük. Tetejére mozzarella sajtot helyezünk, sózzuk és borsozzuk. A mozzarellás falatokat körülbelül 10 percre sütőbe tesszük. Amikor kivesszük, a félretett paradicsomszeletekkel, valamint a petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk.

Olasz olívabogyós rizottó
Hozzávalók 4 személyre: 1 vöröshagyma, 1 zöld húsú paprika, 15 dkg hosszú szemű rizs, 20 dkg fűszeres kolbász, 3 evőkanál olaj, 4 dl erőleves 2 kockából, 5 dkg töltött olívabogyó.
Előkészítés: A hagymát apróra vágjuk. A paprikát vékony csíkokra szeleteljük. A rizst megmossuk. A kolbászt felkarikázzuk.
Elkészítése:
1. A hagymát 1 evőkanál olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a rizst, és állandóan kevergetve üvegesre pirítjuk.
2. Felöntjük a levessel, felforraljuk, letakarjuk, és kb. 15 perc alatt kis lángon megpuhítjuk.
3. Közben a maradék olajon megsütjük a kolbászkarikákat.
4. A paprikaszeleteket hozzáadjuk a rizshez, összekeverjük, kicsit együtt pároljuk, és ízlés szerint megfűszerezzük.
5. Az olajbogyókat is hozzáadjuk, átmelegítjük, és végül belekeverjük a kolbászkarikákat. Kenyérrel és zöldsalátával tálaljuk.
Munka: kb. 15 perc.
Fogyasztható: kb. 35 perc múlva.


Olasz szendvics
Hozzávalók: 1 doboz löncshús, fél tubus spagettikrém, 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés: A sajton kívül mindent összekutyulni, kenyérre kenni, grillben sütni, amíg a szagát nem lehet érezni. Akkor kivenni, sajtot rátenni, vissza a grillbe, sütni a sajt olvadásáig

Olasz rántotta 1.
Hozzávalók: 2 dl tejföl, 20 dkg sajt, 8 tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só
Elkészítés: Lapos, tűzálló tálat kikenünk vajjal, és kibéleljük a fele tejföllel. Meghintjük egy kanál zsemlemorzsával és ráütjük a nyers tojásokat úgy, hogy sárgájuk egészben maradjon. Sózzuk, borsozzuk, majd leöntjük a maradék tejföllel. Újra egy kanál zsemlemorzsa kerül rá, majd a reszelt sajt, tetejére pedig a maradék vajat morzsoljuk. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tojások fehérje meg nem keményedik.

 

Olasz rántotta 2.
Hozzávalók: 10 dkg reszelt sajt, 20 dkg sonka, 4 dl tejfel, 7 dkg vaj, 10 db tojás, 4 dkg zsemlemorzsa, 1 dkg só.
Elkészítése: Egy tűzálló tálat behintünk 5 dkg reszelt sajttal, 10 dkg apróra vágott sonkával, majd ráöntjük a tejfelt és a vajdarabkákat. Ráütjük a tojásokat, ismét behintjük a maradék sajttal és apróra vágott sonkával. Tetejére zsemlemorzsát szórunk, megsózzuk, és közepes meleg sütőben jól átsütjük.

Olasz zöldgaluska
Hozzávalók: 25 dkg túró, 3 tojás, 1 evőkanál búzadara, 1 evőkanál liszt, 25 dkg spenót, 5 dkg vaj, 10 dkg parmezán
Elkészítés: Szitán áttörjük a tehéntúrót. Összedolgozzuk a tokásokkal, a búzadarával, a liszttel és a felengedett spenóttal. Forró, sós vízben nagy galuskákat szaggatunk. Amikor feljönnek a víz tetejére, leszűrjük. A tányéron meglocsoljuk olvasztott vajjal, és bőven hintünk rá parmezánt.

Olívabogyós rizottó
Hozzávalók 4 személyre: 1 vöröshagyma, 1 zöld húsú paprika, 15 dkg hosszú szemű rizs, 20 dkg fűszeres kolbász, 3 evőkanál olaj, 4 dl erőleves 2 kockából, 5 dkg töltött olívabogyó.
Előkészítés: A hagymát apróra vágjuk. A paprikát vékony csíkokra szeleteljük. A rizst megmossuk. A kolbászt felkarikázzuk.
Elkészítés:
1. A hagymát 1 evőkanál olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a rizst, és állandóan kevergetve üvegesre pirítjuk.
2. Felöntjük a levessel, felforraljuk, letakarjuk, és kb. 15 perc alatt kis lángon megpuhítjuk.
3. Közben a maradék olajon megsütjük a kolbászkarikákat.
4. A paprikaszeleteket hozzáadjuk a rizshez, összekeverjük, kicsit együtt pároljuk, és ízlés szerint megfűszerezzük.
5. Az olajbogyókat is hozzáadjuk, átmelegítjük, és végül belekeverjük a kolbászkarikákat.
Kenyérrel és zöldsalátával tálaljuk.
Munka: kb. 15 perc.
Fogyasztható: kb. 35 perc múlva.


Omlett olaszosan
Hozzávalók: 6 db egész tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 25 dkg kemény apró paradicsom, 5 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 teáskanál porcukor, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál rozmaring, 1 mokkáskanál bazsalikom, 1 mokkáskanál törött fehér bors.
Elkészítése: A tojásokat habosra verem. A tejbe belekeverem a lisztet, a paradicsompürét és az összes fűszert, majd a tojáshoz keverem, végül az olajat is beleöntöm. A megmosott paradicsomokat felnégyelem, és egy lapos tűzálló tálra teszem egymás mellé. (Nem egymásra!) A tojáskeveréket ráöntöm, és a tálat saját fedelével letakarva a mikrohullámú sütőbe tolom. A legerősebb fokozatra kapcsolva három percig sütöm, majd kivéve a készülékből, ráhintem a reszelt sajtot, és a tálat megfordítom. Még három percig sütöm. Négy cikkre vágva teszem tányérokra és még külön is meghintem kevés reszelt sajttal.

Ökörvékonybél (római recept)
Hozzávalók: Ökörvékonybél, sonkaszalonna, sűrített paradicsom, fokhagyma, zeller, petrezselyem, zsír, só, bors, vörösbor, víz
Elkészítése: A belet már lehetőleg vásárláskor szabadíttassuk meg a hashártyától; vágjuk mintegy 20 centis darabokra, melyekből gyűrűket formálunk. Ezúttal is apróra vágunk sonkaszalonnát fokhagymával, zellerrel és petrezselyemmel, forró zsírban szétolvasztjuk, majd a gyűrűket szüntelen kevergetés közben megpirítjuk. Ezután megsózzuk, megborsozzuk és felöntjük vörösborral. Ha a bor elpárolgott, víz következik, ehhez adható néhány kanál sűrített paradicsom. 3-4 óra alatt -miközben egyre utántöltjük a vizet vagy a bort -a gyűrűk összezsugorodnak és megpuhulnak. Ezután rátesszük őket a megfőtt rigatonira (vagy a pontosan 18 percig főzött rizsre) és jöhet a sajtozás: szórjuk rá a reszelt parmezánt vagy pecorinót.

Petrezselymes pesto
Hozzávalók: 1 cs. petrezselyem zöldje, 5 gerezd fokhagyma, 20 db felszeletelt dióbél, tengeri só, bors, 100 ml olívaolaj, 50 g reszelt parmezán sajt
Elkészítése: Turmixoljuk össze a petrezselymet, a fokhagymát és a dióbelet, sózzuk, borsozzuk. Közben csepegtetve adagoljuk bele az olívaolajat, végül a sajtot. A pesto hűtőszekrényben 14 napig tárolható.
Metéltbe gyúrva nagyszerű ajándék.


Rizses olajoshal
Hozzávalók: 2 doboz olajoshal-konzerv, 25 dkg rizs, 5 dkg sajt, 2 szál sárgarépa, 1 csomó petrezselyem, 1 kiskanál currypor, 2 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, só
Elkészítés: A rizst vajon üvegesre hevítjük. Másfélszer annyi forró vízzel felöntjük, mint a rizs térfogata, hozzákeverjük a megreszelt sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve, előmelegített sütőben erős lángon 15 percig sütjük. Amikor a sütőből kivesszük, villával óvatosan hozzáadjuk az olajtól lecsepegtetett apróra darabolt halat, a tört fokhagymát és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Curryvel meghintjük, rácsepegtetünk néhány csepp szardíniaolajat, és sütőben lefedve még 15 percig sütjük. Tálaláskor reszelt sajttal hintünk meg.

Rizspuding
Hozzávalók: rizs, vaj, csontvelő, húslé, 2-3 tojássárgája A töltelékhez: tyúkmáj, gomba, báránymirigy, sütőkolbász, nyers vagy főtt sonka, 1 db borjú-vagy marhanyelv, paradicsomkrém, zsemlemorzsa
Elkészítése: A gonddal megtisztított, de meg nem mosott rizst vajban (még célszerűbben: vaj és csontvelő fele-fele arányú keverékében) enyhén megpirítjuk. Akkor annyi húslét (húslevest) öntünk rá, hogy a rizst elfödje, majd ha elpárolog, utánatöltünk belőle mindaddig, amíg a rizs csaknem puha lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, keverjünk hozzá néhány tojássárgáját, majd tegyük félre állni. A töltelékhez pároljunk össze tyúkmájat, gombát, báránymirigyet és sütőkolbászt; beledolgozhatunk keverékünkbe vagdalt nyers vagy főtt sonkát, egy darabka borjú-vagy marhanyelvet, kevéske sűrített paradicsomot. Amikor a töltelék kész, zsírozzuk ki és szórjunk be zsemlyemorzsával egy tepsit vagy pudingformát. A rizst és a tölteléket most úgy helyezzük bele ebbe, hogy a sütőformával csak a rizs érintkezzék. Rizzsel és zsemlyemorzsával borítjuk. A rizspuding közepes hőfokú sütőben egy óráig sül. Miután kivettük, öt percig pihentetjük, majd kiborítjuk.

Római galuska
Elkészítése: A római galuska alapja egy liter tej, amelyet sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítünk. Felforraljuk, és állandóan kevergetve öt evőkanál búzadarát szórunk bele. Takaréklángon még 5-10 percig keverjük, hogy a dara megduzzadjon, üvegessé, sűrűvé váljon. A tűzről levéve 10 deka reszelt sajtot keverünk bele, és ha langyosra hűlt, egy simára kevert tojással eldolgozzuk. Másfél ujjnyi vastagon kiolajozott tálba simítjuk, kihűtjük, és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjen. Utána hideg vízbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, vagy késsel kockákra vágjuk, és kivajazott tűzálló tálba félig egymásra fektetjük. A tetejére még 5-10 deka sajtot reszelünk, 3-4 deka vajat morzsolunk rá. Halványpirosra sütjük.

Rossini pástétom
Hozzávalók: 35 dkg füstölt szalonna, 30 dkg gépsonka, 50 dkg csirkemáj, 70 dkg darált sertéshús, 10 dkg gomba, 5 dkg vaj, 4 tojássárga, fél dl konyak, fél dl vörösbor, 4 dl tejszín, 1 ek. liszt, 3 kk. só, 1 kk. őrölt bors, 2 kk. Kakukkfű.
Elkészítése: A szalonnát felszeleteljük és megszórjuk borssal, kakukkfűvel. Kibélelünk vele egy hosszúkás formát úgy, hogy a szélén ki is lógjon belőle (ezt majd a végén a pástétomra hajtjuk). A gépsonkaszeletekkel szintén az előző módon kibéleljük a formát. A májdarabokat a vajon átsütjük, kakukkfűvel megszórjuk és megpároljuk. Ha a máj kész, a tűzről lehúzva konyakkal ízesítjük. A darált sertéshúst a tojássárgákkal összekeverjük, megsózzuk, és a tejszínnel, a máj alatt lévő zsiradékkal és fél dl borral habosra keverjük. Végül beledolgozzuk a lisztet. A húsvagdalék negyedét a bélelt formába simítjuk, és a májdarabok felével kirakjuk. Erre kerül a 2. húsvagdalékréteg. Erre tesszük az egészben hagyott gombafejeket, és a húsvagdalék harmadik részével betakarjuk. Erre kerül a maradék sültmáj. Végül az egészet húspéppel bevonjuk. Ezután a sonkaszeleteket, majd a szalonnaszeleteket a pástétomra hajtjuk. A formát letakarjuk, és forró sütőbe gőzfürdőbe állítjuk. Öt percig erős, majd takaréklánggal kb. 1, 5 óráig gőzöljük. A pástétomot a formában hagyjuk kihűlni, és 2-3 órára jégbe hűtjük. Tálalás előtt a széleit késsel meglazítjuk, a pástétomot, hidegtálra borítjuk, és zöldségekkel körberakva kínáljuk.

Szicíliai rakott pacal
Hozzávalók: 1 kg pacal, 1 fej hagyma, 3-4 kanál olívaolaj, 35 dkg paradicsom, 35 dkg padlizsán, 5 dkg szalonna, 10 dkg juhsajt, 2 keménytojás, 1 ek reszelt parmezán, só, bors, olaj
Elkészítése: A padlizsánt felkockázom, besózom, egy órán keresztül állni hagyom, majd leöblítem és leitatom róla a vizet. Olajon pirosra sütöm, leszűröm. Az olívaolajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és szalonnát, ráteszem a tisztított, csíkozott pacalt és zsírjára pirítom. Sózom, borsozom, beleteszem a kockázott paradicsomot, és majdnem puhára párolom. Egy tűzálló edényben rétegesen lerakom a pacalt, a padlizsánt, a juhsajtot, a felkarikázott keménytojásokat. Tetejét megszórom reszelt parmezánsajttal, és a sütőben szép pirosra sütöm.

Velencei rántotta 1.
Hozzávalók: 1 kis doboz paradicsompüré, 6 tojás, 10 dkg rövidcső, 10 dkg sajt, egy kávéskanál zsiradék, só, őrölt bors, egy csipet cukor
Elkészítése: Jókora tűzálló tálat kizsírozunk, az alját megkenjük sóval, borssal és cukorral ízesített paradicsompürével, ráütjük a tojásokat, mintha tükörtojást akarnánk sütni, és megsózzuk. Közben kifőzzük a rövidcső tésztát, levét lecsurgatjuk, a tésztát a tojások tetejére rakjuk, és az egészet reszelt sajttal meghintve, a sütőben átsütjük.

Velencei rántotta 2.
Hozzávalók: 1 kis doboz paradicsompüré, 8 tojás, 10 dkg spagetti, 5 dkg sajt, zsír, só, bors.
Elkészítése: Kizsírozunk egy kerek tűzálló tálat, és jól belesimítjuk a vízzel hígított, megsózott, borsozott paradicsompürét. Egymás mellé ütünk 8 tojást, mintha tükörtojást készítenénk, és az egészet beborítjuk a darabora tört, sós vízben megfőzött spagettivel, meghintjük a reszelt sajttal, és a sütőben megpirítjuk a tetejét.

Webáruház készítés