Új jelszó kérése

Mártások

Abruzzói mártás
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg friss, érett paradicsom, 1 közepes fej hagyma, 12 dkg füstölt szalonna, 15 dkg reszelt sajt, őrölt bors, só ízlés szerint.
Elkészítése: A felkockázott szalonnát kisütjük, a zsírjában aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a hámozott, magjától megtisztított és szeletekre vagy cikkekre vágott paradicsomot, és csak addig pároljuk, míg a paradicsom megpuhul, de nem fő szét. Sóval, borssal ízesítjük. A végén természetesen beletesszük a kisült szalonnát is. Bármilyen főtt tésztához illik, de leginkább spagettihez szokás adni, frissen reszelt parmezánnal.

Articsóka olajbogyó-mártás
Elkészítése: Leöntjük az olajat egy 250 g-os articsókaszív-konzervről, 2 evőkanálnyit megtartunk az olajból. Az articsókát feldaraboljuk, és tálba tesszük. 75 g fekete olajbogyót kimagozunk és felszeletelünk. Végül 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldet, a félretett olajat, az olajbogyót, valamint sót és borsot keverünk az articsókához. Az időközben a 4 l vízben (nem túl puhára) kifőzött tésztát, lecsepegtetjük, 4 adagban tálaljuk, a mártást elosztjuk rá.

Bazsalikommártás fenyőmandulával
Elkészítése: 2 evőkanál fenyőmandulát kisebb serpenyőben aranybarnára pirítunk. Közben 1 evő-kanálnyi bazsalikomot vagy petrezselyemzöldet mosás és szárazra törlés után apróra vágunk. Az időközben a 4 l vízben (nem túl puhára) kifőzött tésztát lecsepegtetjük, és elkeverjük 1 evőkanál vajjal vagy margarinnal, valamint 1 evőkanál bazsalikommal (petrezselyemmel) és fenyőmandulával. Minden adagra szórunk egy leheletnyi pirospaprikát. 4 személyre elegendő.

Bazsalikomos pesto
Hozzávalók: 2 csokor bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fenyőmandula, 10 dkg parmezán, 2, 5 dl olívaolaj
Elkészítés: A bazsalikomot megmossuk, összevágjuk, a fokhagymát feldaraboljuk. A mandulával (használhatunk helyette diót is) és a sóval összeturmixoljuk, hozzákeverjük a reszelt parmezánt. Az olajat először cseppenként, majd lassan csorgatva adagoljuk bele, és jól elkeverjük.

Besamel mártás
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1/2 liter tej, só, bors, szerecsendió
Elkészítése: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk és felengedjük a tejjel. Sózzuk, fűszerezzük, és sűrűre főzzük. A lasagne tésztát kb. ötösével nehogy összeragadjanak sós, olajos vízben kifőzzük (akkor is ajánlatos megfőzni, ha a dobozon az szerepel, hogy a tésztát főzetlenül is használhatjuk) és egyesével egy tiszta konyharuhára szedjük, hogy ne maradjon vizes. Egy tűzálló tál aljára 1 merőkanál ragut teszünk, ezt meglocsoljuk 2-3 kanál besamel mártással (ez a lényege, u.i. ettől marad szaftos), rárakjuk a tésztát, majd újra a ragu és a besamel következik. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart úgy, hogy felváltva egyik sorba gépsonkát, a másikba lapka sajtot teszünk. A tetejére sajt kerüljön. Alufóliával betakarjuk és kb. 20-30 percig forró sütőben sütjük. Félidőben nézzük meg, és ha túl sok levet eresztett volna (nem sűrítettük be eléggé a ragut vagy a tészta túl vizes maradt), vegyük le a fóliát!

Brokkoli - pesto mártás
20 g pekándiót és 3 gerezd apróra vágott fokhagymát 1/4 l olívaolajjal, 250 g kiolvasztott (mélyhűtött) brokkolival és 50 g aprított petrezselyemzölddel összekeverünk. Mixerben simára aprítjuk. Tálba öntjük, 50 g reszelt parmezánt adunk hozzá ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és spagettihoz kínáljuk.

Choron mártás
Hozzávalók; 5 db tojás sárgája, 2, 5 dkg hagyma, 1,5 dkg tárkonylevél, 1 db babérlevél, 3 g törött bors, 2,5 dkg Worcester, 1 dl fehérbor, 30 dkg vaj, 1 dkg só, 0,5 g Cayenne bors, fél citrom, 2, 5 g tárkonyecet, 1, 5 dl tejszín 5 dkg paradicsompüré.
Elkészítése: Apróra vágott hagymát, a babérlevelet, a megmosott és apróra vágott tárkonyból 0,5 dkg-ot, a törött borsot, egy kevés citrom héját tárkonyecettel és fehérborral fedő alatt addig főzzük, amíg a leve majdnem elforrt. Ekkor szűrőruhán átszűrjük egy vastag aljú gyorsforralóba, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a tejszínt, megsózzuk és a tűzhely szélén lassú egyenletes hőmérsékleten habverővel folyton keverve, sűrű habszerű mártássá verjük fel. Ezután levesszük a tűzhelyről, és szitán állandó keverés közben hozzáadjuk a már előzőleg felolvasztott és melegen tartott vajat. Végül citromlével, Cayenne borssal, Worcesterrel ízesítjük és a megmaradt 1 dkg megmosott, és apróra vágott tárkonylevelet hozzákeverjük. Tálalás előtt habverővel hozzá keverjük a paradicsompürét.

Cukkíni-mártás
3 evőkanál vajat felforrósítunk; benne 2 percig párolunk 2 cukkínit, amelyeket előzőleg 3 cm hosszú keskeny csíkokra vágtunk. 200 g csiperkegombát négy részre vágunk, szintén a serpenyőbe tesszünk, és addig párolunk, amíg meg nem puhul. 1 evőkanálnyi lisztet szórunk rá, jól elkeverjük a zöldséggel. Ezután 1 l tyúkhúsalaplét, 1/8 l főzőtejszínt; 2 evőkanál apróra vágott petrezselymet és jócskán borsot adunk hozzá. Keverés közben felforraljuk. Sóval ízesítjük. A mártást penne tésztához tálaljuk

Cukkínis paradicsommártás
Közepes nagyságú serpenyőben 600 ml konyhakész paradicsommártást felforrósítunk. Közben egy közepes nagyságú cukkínit megmosunk, és karikákra szelünk. Meg-tisztítunk 1 fej vöröshagymát, és kockákra vágjuk. Ezután felforrósítunk 1 evőkanál olívaolajat, megpároljuk a cukkínit és a hagymát, majd a paradicsom-mártásba keverjük: Elegendő 4 adaghoz.

Garibaldi öntet
Hozzávalók: 7-8 evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál kapribogyó, 3 gerezd zúzott fokhagyma, késhegynyi Cayenne bors, fél csokor metélőhagyma, csipet só.

Húsmártás
Lábasban felforrósítunk 1 evőkanál olívaolajat. 400 g darált marhahúst, 1 apróra vágott vöröshagymát és 2 gerezd átpréselt fokhagymát teszünk bele. 6-8 percig pirítjuk, amíg a hús barnára nem sül. A felesleges zsiradékot leöntjük. Ezután 200 g paradicsomsűrítményt (konzervet), 1/8 l vörösbort vagy hús-alaplevet, 2 evőkanál aprított petrezselyemzöldet és 1 evőkanál szárított bazsalikomot keverünk bele. Felforraljuk, és 15 percig gyenge lángon pároljuk. Sóval; borssal ízesítjük, spagettivel tálaljuk.

Kagylómártás
Serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, benne 2 újhagymát és 3 gerezd fokhagymát, mindet apróra vágva kb. 3 percig párolunk, amíg a hagyma meg nem puhul Ezután 200 g tejszínes friss sajtot, 200 g alaposan lecsepegtetett, feldarabolt kagylót (konzervből), és 1/8 l száraz fehérbort vagy esetleg vizet adunk hozzá. Felforrósítjuk, de nem hagyjuk főni, farfalle tésztával kínáljuk.

Kapri-mártás
Hozzávalók: 2 ek. olaj, 1 ek. reszelt vöröshagyma, 1 fiola kapribogyó, 1 gerezd tört fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 kk. vegeta, 1-1 késhegynyi őrölt bors és majoránna, citromlé.
Elkészítése: Az olajon világosra sütjük a hagymát, hozzáadjuk a tört fokhagymát és egy kevés vízzel felengedve a vegetával megszórjuk. Beletesszük a levével együtt a kapribogyót és a fűszereket, és 5 percig forraljuk. Ha a kapri levétől nem lesz elég pikáns, pár csepp citromlével ízesítjük, végül a tűzről levéve kihűtjük, és tejföllel gazdagítjuk.

Máltai mártás
Hozzávalók: 2 evőkanál víz, 1 evőkanál borecet, fél teáskanál só, fél vérnarancs héja, 2 tojássárgája, 2 evőkanál vérnarancslé, 1 csipet cukor, 15 deka vaj
Elkészítés: A vizet, az ecetet, a sót és a narancshéjat egy kis edényben úgy beforraljuk, hogy csak egy evőkanálnyi maradjon, ezután lehűtjük. A tojássárgákat a narancslével, egy csipet cukorral zománcozott mártásos edényben kis habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a beforralt narancsos ecetet. Ezután a mártásos edényt forró vízfürdőbe állítjuk (egy nagyobb edénybe) és a mártást addig verjük, amíg sűrű krémszerű lesz. A vajat diónyi darabokra vágjuk, és állandó keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a mártáshoz. Egy leheletnyi Cayenne-i borssal fűszerezzük. Halhoz, spárgához és feketegyökérhez kitűnően illik.

Nápolyi mártás
Hozzávalók: 2 dl ketchup, fél dl vörösbor, 2-3 gerezd tört fokhagyma, só, őrölt bors, 1 csokor tárkony, néhány szál friss, összevágott bazsalikom, késhegynyi babérlevélpor.
Elkészítése: A hozzávalókat alaposan kikeverjük, és jól záródó üvegben néhány napra hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Olasz mártás
Hozzávalók: 2 szál újhagyma, 2 ek. olaj, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, késhegynyi babérlevélpor, csipetnyi oregano (szurokfű), vagy őrölt rozmaring.
Elkészítése: Az olajon megpirítjuk az apróra vágott újhagymát, hozzáadjuk a tört fokhagymát, és még egy-két percig sütjük, beleadjuk a paradicsompürét, a fűszereket és felöntjük kétszer annyi vízzel, mint amennyi a paradicsom volt. Néhány percig forraljuk, majd kihűtjük.

Olasz mustármártás
Hozzávalók: fél fej reszelt fekete retek, 1-2 ek. reszelt vöröshagyma 2 ek. borecet, 4-5 ek. olaj, só, őrölt bors, egy kevés szárított őrölt rozmaring, 2 dl ketchup, 2 kk. mustár.
Elkészítése: Alaposan összeturmixoljuk a hozzávalókat, majd behűtjük.

Olasz paradicsommártás
Hozzávalók: 3 evőkanál olaj, 1 hagyma, 15 dkg darált hús, 1 sárgarépa, 1 zellergumó, 2 doboz paradicsompüré, só, őrölt bors, 1 babérlevél
Elkészítés: Az olajon, erős tűzön megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megreszelt zöldségeket, és azokkal tovább pirítjuk. Ha már szép sárga színük van, közékeverjük a darált húst, és mág5 percig pirítjuk. Végül beleadjuk a paradicsompürét, a fűszereket, és még egyszer annyi vizet, mint amennyi az eddigi hozzávalók terjedelme. Lefedve, lassú tűzön 3-4 óra hosszan főni hagyjuk, ha vizet elfőné, pótoljuk. A belevalónak teljesen szét kell főni, krémmé kell puhulni. Az olasz paradicsommártást lehet hús nélkül, esetleg apróra vágott sonkával, vagy sonkával meg gombával készíteni.

Paradicsommártás 1.
Felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat 1 db karikákra vágott vöröshagymát, és 2 gerezd apróra vágott fokhagymát 3 percig párolunk benne 400 g paradicsomot, 150 g , paradicsomsűrítményt (mindkettőt konzervből), 1 l jó minőségű vörösbort 75 g magozott fekete olajbogyót; 1 teáskanál szurokfüvet (oregánót) teszünk hozzá. Felforraljuk, és lefedve mintegy 15 percig pároljuk. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk, 1-1 késhegynyi cayenne-i borssal, illetve cukorral ízesítjük.

Paradicsommártás 2.
Hozzávalók: 80 dkg paradicsom, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 3-4 dkg cukor, 1 hagyma
Elkészítés: A paradicsomot a hagymával és a babér-, illetve zellerlevéllel addig főzzük, amíg a paradicsom pépszerű lesz. Szitán áttörjük. Közben a zsiradékból és a lisztből rántás készítünk, és a paradicsomlével jól felengedjük., 5 percig lassan forraljuk. Sóval, cukorral ízesítjük.

Paradicsomos-szalonnás mártás
Közepes nagyságú serpenyőben 600 ml konyhakész paradicsommártást felforrósítunk. Közben 100 g húsos szalonnát csíkokra vágunk. Kisebb serpenyőben 1 teáskanál. Olívaolajat felforrósítunk, a szalonnát megpirítjuk benne, majd 1 teáskanál durvára őrölt csípős paprikával együtt a mártásba keverjük. Elegendő 4 adaghoz.

Római tojásmártás
Hozzávalók: 3 tojás, 1 dl olívaolaj, 8-10 olívabogyó, 4 db dió, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyem, 1 csipet fahéj, só
Elkészítés: A tojásokat reszeljük meg vagy törjük át, tegyük egy mélyebb tűzálló tálba, adjuk hozzá apránként az olajat, mintha majonézt készítenénk. Vágjuk meg finomra az olívabogyót, a fokhagymát, a petrezselymet és a dióbelet, adjuk a krémhez, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a fahéjjal együtt keverjük habosra. Most a tálat kb. 10 percre forró vízfürdőbe állítjuk. Sűrű, majonéz állagú, de nem túl kemény mártást kell kapnunk. Ha mégis keménynek találnánk, tegyük vissza a tálat a vízfürdőbe, adjunk hozzá néhány csepp langyos vizet, keverjük jól össze. Sült húsokhoz, halakhoz, vadakhoz kínáljuk.

Sajtmártás
Mixerben 200 g ricottát vagy túrót, 30 g reszelt parmezánt 2 gerezd préselt fokhagymát és 4 evőkanál főzőtejszínt péppé turmixolunk. Lábasban 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk. .1 kisebb, csíkokra szelt piros húsú paprikát, és.4 db 1 cm-s, csíkokra vágott újhagymát beleteszünk, 3 percig pároljuk. A mixerben elkészített sajtkeveréket, hozzáadjuk, felforrósítjuk, de nem főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, fusilli tésztával tálaljuk.

Webáruház készítés