Új jelszó kérése

Pizza receptek

Bolognai pizza
Elkészítése: Kevés szalonnát kis kockákra vágunk és megpirítjuk. Egy kis fej finomra vágott hagymát adunk hozzá, megpároljuk, rádobjuk a paradicsompürét és a fokhagymát, jól lepirítjuk. 25 dkg darált marhahúst adunk hozzá, és megpároljuk. Amikor félig elkészült, apró kockákra vágott vegyes zöldséget adunk hozzá. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.

Calabriai pizza
Hozzávalók, kb. 8 darabhoz: 50 dkg liszt, 1 csomag, élesztő (5 dkg), 1 teáskanál cukor, 4-5 evőkanál olaj, 75 dkg leveles spenót, 2 evőkanál vaj vagy margarin, fekete bors. 2 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg nagyobb szemű csiperkegomba. 10 dkg gouda sajt, 1 üveg (850 g) hámozott paradicsom, 7 dkg vékonyra szeletelt húsos füstölt szalonna, édesnemes pirospaprika, só, zsír, és liszt a tepsi előkészítéséhez Elkészítése: A lisztet csipetnyi sóval tálba szitáljuk. 1/4 liter langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd hozzáadjuk az élesztőt, és simára keverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez. Miközben kézi keverőgéppel sima tésztává dolgozzuk, evőkanalanként hozzáadjuk az olajat. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük. Ez alatt, a megmosott és alaposan lecsepegtetett spenótot forró zsiradékban rövid ideig pároljuk, majd sóval, borssal ízesítjük. A keletkezett nedvességet lecsepegtetjük, esetleg kissé kinyomkodjuk. A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk, vagy lereszeljük. A meghámozott fokhagymát apró kockákra vágjuk, a megtisztított, leöblített gombát vékonyra szeleteljük. A sajtot vékony, de széles csíkokra vágjuk. A tésztát kézzel még egyszer átgyúrjuk, és zsírral kikent, liszttel meghintett serpenyőben kinyújtjuk. A paradicsomot szitán lecsepegtetjük, nagyobb darabokra aprítjuk, és egyenletesen elosztjuk a tésztán. Rátesszük a spenótot, a hagymakarikákat, a fokhagymát, a gombát, a szalonnát és a sajtot. Megszórjuk sóval, borssal és kevés paprikával. Újabb 15 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben (villanytűzhelynél 200 fokon, gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 30 percig sütjük.

Capriciosa pizza
Elkészítése: A mártást a tésztára terítjük, főtt kukoricát, csíkokra vágott szalonnát, főtt tojásszeleteket, karikára vágott hagymát, apróra vágott pépperoni paprikát (vékony, zöld erős paprika) teszünk rá. Oregánoval és ízlés szerint erős paprikával illetve feketeborssal fűszerezzük. Megszórjuk sajttal, és sütőben megsütjük.

Carbonari pizza
Elkészítése: 5 dkg vékony csíkokra vágott húsos szalonnát kisütünk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, zöldbabot és a cikkekre vágott gombát. Az egészet jól megpároljuk, a mártással felöntve kiforraljuk. A kész ragut a tésztára terítjük, és vékony karikákra vágott paradicsommal betakarjuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.

Firenzei pizza
Elkészítése: A mártást a tésztára terítjük, 5 dkg metéltre vágott sonkát, 5 dkg szeletelt gombát, 5 dkg leforrázott, metéltre vágott, parajt és 10 dkg szeletelt főtt sertésagyvelőt teszünk rá. Sóval, borssal, bazsalikommal, zsályával ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.

Focaccia 1.
Elkészítése kb. 3/4 órát vesz igénybe.
Hagyjuk kb. 1 órát kelni. Könnyű vörösborral kínáljuk. Hozzávalók: kelt tészta, 1 ek olaj a tepsi kikenéséhez, 50 g nyers sonka, 16 zöld, töltött olajbogyó, 16 fekete olajbogyó, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek. olívaolaj, 1 tojássárgája, 1 ek. tej, 1 tk. Kömény, 1 tk. Só, 1 tk. koriander
Elkészítése:
1. Készítsük el a hagyományos tésztát. Vágjuk félbe, sodorjunk belőle két kerek lapos lepényt, és tegyük a kikent tepsibe. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
2. A sonkát vágjuk csíkokra, és nyomkodjuk az olajbogyókkal a tésztába. A fokhagymagerezdeket vágjuk rudacskákra, és nyomkodjuk ezeket is a sonka és az olajbogyók közé
3. Kenjük meg olívaolajjal a pizzát, süssük a sütőben kb. 20 percig.
4. A tojássárgáját verjük fel tejjel, és a sütés befejezése előtt 5 perccel kenjük meg vele a tésztát. Szórjuk meg köménnyel, korianderrel, sóval.
Ötlet: Adjunk hozzá jó minőségű olívaolajat, így mindenki ízlése szerint csepegtethet belőle a saját pizzájára.

 

Focaccia 2.
Hozzávalók: 1 kg 1-es típusú búzaliszt, 30 g szárított élesztő, 3 dl víz, 1 dl olívaolaj, 20 g só (kb. 3 teáskanál)
Elkészítése: Az összetevőkben gazdag kenyér elkészítése folyamatában nem tér el a hagyományosétól. Azokat a hozzávalókat, amelyek részben helyettesítik a vizet, a vízzel együtt kell hozzáadni -ez nem jelent gondot a rutinos tésztakészítő számára -, vagy pedig a víz hozzáadása előtt a liszttel kell elegyíteni. Az olajjal az a helyzet, hogy a vízzel együtt vagy utána hozzáadva az a veszély fenyegeti, hogy nem oszlik szét egységesen a tésztában. Teljessé téve a készítési tippeket, javasoljuk a szárított élesztő használatát, ami a frisshez képest kevésbé érzékeny az eltarthatóságra. Oldja föl az élesztőt egy pohár langyos (kb. 30°C-os) vízben, és hagyja pihenni vagy tíz percig meleg helyen, amíg a felületén könnyű hab nem képződik. Ezalatt keverje össze a liszttel a sót, majd öntse ki egy gyúródeszkára, és formáljon egy mélyedést a közepébe. Ez a mélyedés legyen elég mély, és öntse bele a már kész élesztőt és az olajat. Fedje be egy kevés liszttel, adja hozzá lassacskán a langyos vizet, közben dagassza erőteljesen. Amikor a tészta már jó állagú és rugalmas lesz, formálja labda alakúvá, takarja le egy konyharuhával, és hagyja kelni előkészített, meleg helyen a szükséges ideig. Ha már megkelt, helyezze vissza a tésztát a gyúródeszkára, és nyújtsa ki a kívánt vastagságúra és a kívánt formájúra (kerek, három-vagy négyszögű…). Mielőtt a sütőbe tenné, kenje meg a tetejét egy kevés olívaolajjal, és vizes késsel vagdossa be szabályos alakzatban, így könnyítve meg a tészta kelését a sütési szakaszban is. Az alaptésztát már a kezdeti szakaszban lehet gazdagítani különféle összetevőkkel az ízesítés végett. Mindazonáltal ezek hozzáadása (ánizs, mákszemek, szezám-, köménymag, olívaolaj, zsálya, rozmaring, bazsalikom, oregánó, vörös-vagy fokhagymapép) lassíthatja a kelés folyamatát. Ezt megsegítendő szükségesnek bizonyulhat egy csipet cukor hozzáadása az élesztőhöz.

Gyors pizza
Hozzávalók: 4 szelet kenyér, 2 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 4 evőkanál paradicsompüré, 4 szardellafilé, fél vöröshagyma, 8 olajbogyó, 8 kapribogyó, őrölt bors, oregano, olívaolaj
Elkészítés: A kenyér egyik oldalát pirítsuk meg. A másik oldalát dörzsöljük be egy fél fokhagymával és egy fél paradicsommal úgy, hogy a paradicsom húsa jól beszívódjon. Adjuk hozzá a paradicsompürét és a többi hozzávalót. A tetejére az olívaolaj és a sajt kerüljön.
Grillsütőben süssük meg.

Gyömbéres-almás desszertpizza
Összeállítás: 35 perc + kelesztés
Sütés: 30 perc
Hozzávalók 6 személyre:
A tésztához: 2 kiskanál szárított élesztő, 2 kiskanál cukor, 3/4 dl meleg víz, 30 dkg liszt, 3 dkg puha vaj, 1 simára kevert tojás A tetejére: 8 dkg mazsola, 2 evőkanál konyak (a rum is jó, én ezt használtam), 1 1/2 kiskanál gyömbérpor (ez a mennyiség az én ízlésemnek sok, csípőssé teszi a végeredményt, elég a harmada is ennek a mennyiségnek). 2 evőkanál víz, 2 evőkanál juharszirup (vagy higított méz), 1 nagy piros alma cikkekre vágva, kicsumázva (ha az egész pizzát ki akarjátok rakni almával, akkor több kell), 2 kiskanál olvasztott vaj
A tálaláshoz tejszínhab
1. A tésztához: az élesztőport a cukorral meg a vízzel összekeverjük, és folpackkal letakarva, meleg helyen 10 percig állni hagyjuk, amíg habos nem lesz. A lisztet a tálba töltve (én előtte átszitáltam) a közepébe mélyedést nyomunk, és az élesztős keveréket beleöntjük. A tojást meg a vajat is hozzáadjuk, és széles pengéjű késsel (szerintem bármilyen keverőkanál jó, én a Tuppereset használtam) összedolgozzuk. Meglisztezett deszkára átrakva, rugalmas tésztává gyúrjuk, és letakarva, meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
2. A tetejére: a mazsolát a konyakban (rumban) megáztatjuk. A vajat a serpenyőben felolvasztjuk, a gyömbért belekeverjük, és a vizet, meg a szirupot hozzáadva, kis lángon, kevergetve, 4 perc alatt besűrítjük, majd kihűtjük. A sütőt jó forróra (210 °C-ra) bemelegítjük. Egy 30 cm átmérőjű pizzasütőt olvasztott vajjal kikenünk. (Én egy közepes, lapos tepsit használtam, de a tortaforma is megteszi, csak akkor vastagabb lesz egy kicsit a tészta.)
A tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd kerek lappá (vagy a tepsi formája szerint) nyújtjuk. A formába fektetve a szélét cakkosra nyomkodjuk. (Én egy kis peremet készítettem, és azt cakkoztam, már amennyire az sikerült). A leszűrt mazsolával meghintjük, és az almacikkekkel körkörösen kirakjuk, a sziruppal megspricceljük. Az üres tésztaszélet olvasztott vajjal megkenjük. (Az egész tepsit megraktam almával, nem túl sűrűn, de bőségesen) Melegen, tejszínhab kíséretében tálaljuk. (Tényleg csak melegen jó, mert ha kihűlt, akkor a tészta kemény, és ropogós lesz -ámbár úgy sem rossz!

Hagymás pizza
Hozzávalók: 1 adag pizzatészta, 1 kg hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 olajos ringli, 10 dkg olívabogyó, 5-6 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj, liszt
Elkészítés: A pizzatésztát bedagasztjuk, kelni hagyjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk, a fokhagymát áttörjük. A ringlit és az olívabogyót lecsepegtetjük. A sütőtepsit kikenjük olajjal. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra (gázsütő: 3. fokozat). A vajon üvegesre pároljuk a hagymát, kissé megsózzuk, borsozzuk. A tésztát lisztezett deszkán, lazán átgyúrjuk, és 2 db 22-24 cm átmérőjű korongra kinyújtjukhúzogatjuk, a tepsibe fektetjük, a széleket 2 cm-re felmagasítjuk. Villával megszurkáljuk, megkenjük olajjal, megrakjuk a hagymával, tetejükre rendezzük a ringliket és az olajbogyókat. Megszórjuk az oreganóval, meglocsoljuk a maradék olajjal, és a forró sütőben 25-30 percig sütjük.

Mediterrán pizza
Hozzávalók 12 szelethez: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 3 tojássárgája, 50 dkg paradicsom, 75 dkg cukkíni, 30 dkg zöldfűszeres tejszínkrémsajt, 1 dl tej, 5 dkg fenyőmag vagy napraforgómag, néhány ág friss rozmaring, 1 evőkanál olaj, só, bors, a tepsi kikenéshez margarin
Elkészítése: A lisztet tálba szitáljuk, majd összegyúrjuk a felütött tojással, a puha zsiradékkal, 1/2 teáskanál sóval és 2 evőkanál hideg vízzel. A tésztát letakarva, 1 órára hideg helyre állítjuk. A megtisztított, megmosott paradicsomot felkarikázzuk, a cukkínit ferdén vékonyra szeleteljük. A zöldfűszeres tejszínkrémsajtot kikeverjük a tejjel és a tojássárgájával. A megmosott, lerázott rozmaringágról lecsipkedjük a leveleket. A felét apróra vágjuk, és a sóval, borssal együtt a krémbe keverjük. A tésztát kinyújtjuk, tepsibe fektetjük, majd villával megszurkáljuk. A sajtkrém felét a tésztára simítjuk. Beborítjuk a paradicsom-és cukkíni karikákkal, majd megkenjük a maradék krémmel, meghintjük a napraforgó- vagy fenyőmaggal és meglocsoljuk az olajjal. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 35-40 percig sütjük. Végül meghintjük a maradék rozmaringlevéllel, és nagyobb kockákra vágva tálaljuk.
Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra.

Milánói pizza
Elkészítése: Egy kis fej hagymát finomra vágunk, egy kevés olajban megfonnyasztjuk, 15 dkg, metéltre vágott sonkát és 20 dkg metéltre vágott vargánya gombát adunk hozzá. Lepirítjuk, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Ledarált friss paradicsomot adunk hozzá és, jól kiforraljuk. A ragut a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.

Mini pizza
Hozzávalók: 1 adag pizzatészta, 30 dkg kelkáposzta, 1 paprika, 2 sárgarépa, 1 evőkanál olaj, 15 dkg krémsajt, 1 tojás
Elkészítés: A pizzatésztát bedagasztjuk, és kelni hagyjuk. A kelkáposztát, a paprikát megtisztítjuk, megmossuk, a paprika magházát kivágjuk, és mindkettőt csíkokra vágjuk. A répát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. A sütőt 175 C fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és mini pizzát formázunk belőle. A széleket 2 cm-re felmagasítjuk. Tepsibe rakjuk. Egy fazékban felforrósítunk olajat. Megpároljuk benne a zöldségeket, sózzuk és borsozzuk. Hozzáadjuk a krémsajtot, a tojást, és a masszát a 4 pizzán elosszuk. Megszórjuk a reszelt sajttal, és 30 percig - míg a sajt szétolvad - sütjük.

Olasz burgonyapizza
Hozzávalók 16 szelethez: A tésztához: 30 dkg liszt, 4-6 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1/2 teáskanál só, a tepsi kikenéshez vaj vagy margarin A tetejére: 1.5 kg burgonya, 1,2 dl olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál szárított oregano vagy szurokfű
Elkészítése: A szétmorzsolt élesztőt felöntjük 1.2 dl langyos vízzel, majd meghintjük a cukorral. A tálba szitált lisztet felöntjük a felfuttatott élesztővel. Összegyúrjuk, majd tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük. Hozzáadjuk az olajat és a sót, majd kézzel vagy robotgéppel simára dolgozzuk, és letakarva, további 30 percig kelesztjük. Közben a meghámozott, megmosott burgonyát kb. 1 cm vastagon felkarikázzuk. Az átgyúrt tésztát kinyújtjuk, tepsibe helyezzük, és villával megszurkáljuk. Ráhelyezzük a burgonyakarikákat, meglocsoljuk a maradék olajjal, és meghintjük sóval, szárított oreganóval. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 45 percig sütjük. Szeletekre vágva tálaljuk. Hideg sör illik hozzá.
Ötletünk: A burgonyás pizzát tejszínnel, tejföllel is meglocsolhatjuk, s még gazdagabbá tehetjük, ha tetejét bőven megszórjuk reszelt sajttal.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra.

Pármai pizza
Elkészítése: A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg előző este beáztatott fehérbabot füstölt lében megfőzünk. A babot, 15 dkg metéltre vágott pármai sonkát, 5 dkg szeletelt gombát, 5 dkg karikára vágott paradicsomot teszünk rá. Oreganóval ízesítjük.

Pizzatészta alaprecept
Hozzávalók: 2 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, 40 dkg liszt, 10 dkg vaj
Elkészítés: A tejet a cukorral meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, jól elkeverjük, lefedjük, és meleg helyen 10 percig kelesztjük, azaz "felfuttatjuk". A lisztet, a zsiradékot és a sót egy keverő tálba tesszük. Hozzáadjuk az élesztős tejet, és a robotgép dagasztóspiráljával fényes-hólyagosra kidolgozzuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen a kétszeresére, kb. 30 percig kelesztjük. Ezután az egyes receptek szerint dolgozunk vele
tovább.

Sonkás-olívás pizza
Hozzávalók: 1 adag pizzatészta, 30 dkg paradicsom, 20 dkg mozzarella, 20 dkg főtt gépsonka, 20-25 szem olívabogyó, 5-6 evőkanál olaj
Elkészítés: Bedagasztjuk a pizzatésztát, kelni hagyjuk. A paradicsomot szétnyomkodjuk. A sajtot felszeleteljük. A gépsonkát vékony csíkokra vágjuk. Az olívabogyókat lecsepegtetjük. A sütőtepsit kikenjük olajjal. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra (gázsütő: 3. fokozat). A tésztát lisztezett deszkán, lazán átgyúrjuk, és 2 db 24 cm átmérőjű korongra kinyújtjuk-húzogatjuk, a tepsibe fektetjük, a széleket 2 cm-re felmagasítjuk. Villával megszurkáljuk, megkenjük olajjal. A tetejükre simítjuk a paradicsomot, elosztjuk rajtuk a sonkát, a sajtot és az olívabogyót, megszórjuk az oreganóval, sóval, meglocsoljuk a maradék olajjal, és 25-30 percig sütjük.

Webáruház készítés