Új jelszó kérése

Saláták

Capri saláta
Hozzávalók: 20 dkg mozzarella sajt, 25 dkg közepes paradicsom, 2 ágacska bazsalikom, olíva olaj, só, bors, tálaláshoz lollo rosso salátalevelek
A mozzarellát és a paradicsomot felkarikázzuk egy centis szeletekre. Egy nagy lapos tálat kirakunk megmosott salátalevelekkel, és a sajtot a paradicsommal felváltva lerakjuk kör alakban a tányér széle felől a közepe felé haladva. A salátát meglocsoljuk olívaolajjal, fűszerezzük sóval, borssal és frissen leszedett, elmorzsolt bazsalikomlevéllel.

Déligyümölcs-saláta málnaöntettel
Hozzávalók: 2 evőkanál mazsola, 1 narancs, 1 vérnarancs, 1 grépfrút, 3 mandarin, 1 klementin, 2 evőkanál cukor, 1 zöld citrom, 1 citrom, 2 evőkanál mandula, vanília, fahéj
Elkészítés: A meghámozott déligyümölcsöket vágjuk nagyon vékony karikákra, a levüket gyűjtsük össze. A levél együtt tegyük tűzálló tálba, találomra szórjuk el a cukrot, a beáztatott mazsolát, a citromok levét és húsát, a darabolt mandulát, a vaníliát és a fahéjat. Osszuk el a tetején a vajat, és 5 percig süssük grillsütőben. Turmixoljuk össze az öntetet hozzávalóit és lassú tűzön melegítsük fel. A déligyümölcsöket öntözzük meg az öntettel és a sütőtálban azonnal tálaljuk. Vaníliafagylalttal kísérhetjük.

Fokhagymás mediterránsaláta
Hozzávalók: 400 g tintahal, 100 g főtt kagylóhús, 100 g főtt garnéla, 15 g kapribogyó, 80 g vöröshagyma, 80 g zöldpaprika, 1 db tojássárgája, 1.2 dl olaj, 40 g fekete olívabogyó, 4 dl száraz fehérbor, 1 db citrom, 1 db piros fejes saláta, fokhagyma, só, törött bors;
Elkészítése: A tintahalat megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, majd fokhagymás fehérborban puhára főzzük. Szükség esetén kevés vizet öntünk rá. A tojássárgáját olajjal kikeverjük, az így nyert majonézt ízesítjük sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával, a citrom és a tintahal párolólevével, apróra vágott kapribogyóval, majd simára keverjük. Az ízesített mártáshoz hozzáadjuk a kihűlt tintahalhúst, a főtt kagylóhúst, a főtt, tisztított garnélát, a kimagozott fekete olajbogyót, a kockára vágott zöldpaprika húsát, a vékony, karikára vágott vöröshagymát, a vékonyra metélt piros fejes salátát. Az egészet lazán összekeverjük. Salátalevélen jól lehűtve tálaljuk.

Macedónia gyümölcssaláta
4 személyre
Ezt a közkedvelt gyümölcssalátát szinte minden olasz cukrászdában, bárban, fagylaltozóban lehet kapni.
Hozzávalók: 50 dkg görögdinnye (a fehér héja nélkül mérve), 1 jonatánalma, 1 körte, fél kisebb sárgadinnye, néhány szem szőlő.
Elkészítés: A görög- és a sárgadinnye húsát kivájjuk, és kockákra vágjuk. Apróra feldaraboljuk a megtisztított almát és körtét is. Az összes gyümölcsöt egy nagyobb bóléstálba tesszük. Legalább egy órára jégbe hűtjük, amíg a dinnye, levet ereszt.

Makarónisaláta
Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 3 dkg olvasztott vaj, mustáros salátaöntet, amit joghurtból mustár, só és bors hozzáadásával készíthetünk
Elkészítése: A darabokra tört makarónit bő vízben -nem túl puhára -megfőzzük, leszűrjük, leöntjük olvasztott vajjal, óvatosan elkeverjük a mustáros salátaöntettel, és ízlés szerint utánízesítve tálaljuk.

Nápolyi tojássaláta
Hozzávalók: 6 tojás, 1 hagyma, 4 paradicsom, 10 dkg juhsajt, oregano, fél dl olívaolaj, só
Elkészítés: A tojásokat felkarikázzuk, vékony szeletekre vágjuk a hagymát, a paradicsomot és a juhsajtot. Egy mélyebb üvegtálban először lerakunk egy tojássort, aztán a hagymát, a paradicsomot, végül a sajtot, s addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Ízlés szerint sót, borsot, szurokfüvet (oregáno) keverünk az olajban, leöntjük a salátát, és tálalásig hidegre tesszük; fedjük le alufóliával, hogy a hagyma szagát ne vegye át a hűtőszekrény. Csak az asztalon, tálalás előtt keverjük össze, különben elvész a szépsége!

Nizzai burgonyasaláta
Hozzávalók: 40 dkg újburgonya, 1 kis üveg zöldbabkonzerv, 1 kis fejessaláta, 1 adag francia mártás, 6 paradicsom, 1 fiola kapribogyó, néhány szem olívabogyó, 1 kis doboz sós ringli, 1 dl fehérbor, 1-2 ek. fehér borecet
Elkészítése: Sós vízben megfőzzük a kockára vágott újburgonyát, majd a főzőlébe beleöntjük a bort és a borecetet. A burgonyát ebben hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. A zöldbabot is leszűrjük, majd beleöntjük a főtt burgonyát, összekeverjük a francia mártással, és hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. Néhány óráig hűtőben érleljük, majd közékeverjük a leszűrt kapribogyót, a kimagozott felszeletelt olívabogyót és a vékony laskára vágott fejes salátát. Salátalevéllel bélelt tálba öntjük, és a tetejét a leszűrt ringlivel díszítjük.

Nizzai saláta 1.
Hozzávalók / 6 adag /: 1 kg burgonya, só, bors, 37 dkg zöldhüvelyű zöldbab, 6 tojás, 50 dkg paradicsom, 6 dkg szardella, 2 doboz tonhal konzerv, 12,5 dkg fekete olívabogyó Öntethez: 3 gerezd fokhagyma, 7-10 szál friss kakukkfű, 1 csokor friss turbolya, 1,2 dl vörösborecet, 10 ml Dijoni mustár, 3,7 dl olívaolaj
Elkészítése: A burgonyát kockákra vágjuk, és 15-20 perc alatt megfőzzük. Közben elkészítjük a vinaigrettet: A fokhagymát, a kakukkfüvet, a turbolyalevelet apróra vágjuk. Egy üveg tálban keverjük össze az ecetet a mustárral, az apróra vágott fokhagymával, sóval, borssal. Majd óvatosan adjuk hozzá az olajat és keverjük simára az öntetet. Adjuk az öntethez az apróra vágott kakukkfüvet és a turbolyát. Vágjuk a megfőtt burgonyát kisebb darabokra. Kanállal locsoljuk rá a vinaigrettet a burgonyára, amíg az meleg. Főzzük a zöldbabot 5-7 percig, majd tegyük egy tálba és keverjük össze a megmaradt öntettel. A főtt tojásokat vágjuk negyedekre. A paradicsomot vágjuk félbe, a tonhalat csepegtessük le. Nyomkodjuk össze villával a tonhalat, keverjük újra össze a vinaigrette öntetet és locsoljuk meg a halat. A hozzávalókat rendezzük el egy tálon: a burgonyát körbe, a közepére a zöldbabot tesszük, és erre rakjuk a tonhalat és a szardellát. A tonhal kupac tetejére tegyünk felváltva paradicsom és tojáscikkeket. A még megmaradt öntetet öntsük a salátára.

Nizzai saláta 2.
Összeállítás: 20 perc Főzni nem kell!
Hozzávalók 4-6 személyre: 14 dkg zöldbab, 2 szem nyolcba vágott paradicsom, 1 kis fej, karikákra vágott lilahagyma, 3 kemény tojás, negyedelve, 8 evőkanál kimagozott fekete olívabogyó, 40 dkg lecsepegtetett konzerv tonhal, 4 dkg leszűrt szardella, 3 evőkanál olívaolaj. 1 evőkanál fehér borecet, 1 tört fokhagymagerezd, 1/2 kiskanál francia mustár
Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, és 1 percre lobogó forró vízbe dobjuk, majd jeges vízbe átszedjük, és lecsepegtetjük. A babot a paradicsommal, a hagymával, a tojásokkal, az olajbogyóval, a tonhaldarabokkal és a szardellával összekeverjük. Az olívaolajat az ecettel, a fokhagymával meg a mustárral jól záródó üvegben összerázzuk. A salátára öntve pirított kenyérrel tálaljuk.

Nizzai saláta 3.
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg mélyhűtött zöldbab, 2 db tojás, 1 doboz (15 dkg) tonhal, 4 szelet szardínia, 1 kis fej saláta, 1 fej hagyma, 1 evők. borecet, 3 evők. olívaolaj, 4 db paradicsom, 2 evők. fehérbor, ízlés szerint só, őrölt bors, 1 evők. vágott zöldfűszer (petrezselyem, metélőhagyma, tárkony), 12-16 szem fekete olajbogyó (kimagozva).
Elkészítése: A zöldbabot megpároljuk, a tojásokat megfőzzük. A salátát tisztítjuk, mossuk és lecsöpögtetjük. A paradicsomokat negyedeljük, szárukat kivágjuk. A tisztított hagymát felkarikázzuk. Ecetből, olajból, fehérborból, sóból, borsból és a vágott zöldfűszerekből kikeverjük a mártást. A salátaleveleket nagy tálba helyezzük. Rátesszük a zöldbabot, a tonhalat, a szardíniát, a tojásokat, a hagymát, az olajbogyót, a paradicsomot, majd ráöntjük a mártást és azonnal tálaljuk.

Nizzai saláta 4.
Hozzávalók: 20 dkg sajt, 3 tojás, 2 rókagomba, 1 fej saláta, 10-15 szem kapribogyó, 6-8 ecetes gyöngyhagyma, 4-5 gerezd ecetes paprika, 1 pár virsli, fél dl sherry, olaj, borecet, só
Elkészítés: A salátát alaposan megmossuk, jól lecsorgatjuk, apróra tépkedjük, a tojásokat felkarikázzuk, a sajtot (valamilyen kemény sajt, pl. ementáli) kis kockákra, a megmosott, megszárított gombát vékony szeletekre vágjuk. A virslit megfőzzük, kihűtjük, ujjnyi vastagra felszeleteljük, a többi hozzávalóval együtt (kapribogyó, gyöngyhagyma, paprika) egy mélyebb üveg-vagy porcelántálba tesszük, összekeverjük. Elkészítjük az öntetet: az olajat, borecetet, a sherryt sóval, borssal jól kikeverjük, de csak a tálaláskor adjuk a salátához, mert a levelek összesnek. A salátakeveréket tálalásig a hűtőben tartjuk.

Olasz cukkíni saláta
Hozzávalók: 80 dkg cukkíni, 1 kis fej vöröshagyma, 4 ek. olaj, fél citrom leve, 5 ek. borecet, 1 kk. mustár, 1-1 csokor petrezselyem és snidling, só, cukor, őrölt bors

Elkészítése: Meghámozzuk, és vékonyan felszeljük a cukkínit, kevés sóval meghintjük, citrommal megöntözzük, és az olajban fedő alatt 10 percig pároljuk. Simára keverjük a mustárt az ecettel, sózzuk, borsozzuk, és az ízét cukorral szelídítjük. Ezzel a mártással keverjük össze a kihűlt cukkínit. Közé reszeljük a hagymát, meghintjük a finomra vágott zöldfűszerrel.

Olasz fejessaláta
Hozzávalók: 2fej saláta, borecet, olívaolaj
Elkészítése: A megmosott, leszárított, és leveleire szedett salátát nagyobb darabokra tépve lehűtjük. Az asztalon szokás megöntözni egy kevés borecettel, és bőven olívaolajjal

Olasz parasztsaláta
Elkészítése kb. 1/2 órát vesz igénybe.
Hagyjuk kb. 1/4 órát állni.
Hozzávalók: 1 hagyma, 1/2 cső piros paprika, 1/2 cső zöldpaprika, 2 paradicsom, 50g fekete olajbogyó, 100g kockára vágott juhsajt, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál balzsamolaj, só, bors, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma.
Elkészítése: Vágjuk apró kockákra a hagymát, nagyobb kockákra a paprikát. Hámozzuk meg a paradicsomot és ezt is vágjuk kockákra. Egy nagy edényben óvatosan keverjük össze a zöldségeket, olajbogyót, juhsajtot. Öntsük le a salátát olívaolaj, ecet, só, bors, cukor keverékével, hagyjuk 10-15 percig hűtőszekrényben állni, ízesítsük újra. Metélőhagymával tálaljuk. Fehérkenyérrel kínáljuk

Olasz tésztasaláta pennével
Hozzávalók: 40 dkg penne, 500 ml tejföl, 500 ml majonéz, olaszos fűszerkeverék, 10 dkg kaliforniai piros paprika, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg póréhagyma
Elkészítése: Az olaszos fűszerkeveréket elkeverjük a tejföllel és a majonézzel. A kifőtt lehűtött tésztához hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott paprikát és sárgarépát és a szeletekre vágott póréhagymát. Hozzáadjuk a dresszinget, és hűtőben érleljük.

Radicchio
Hozzávalók: 3 fej radicchio saláta, 4 nagy, savanykás alma, 10 dkg dióbél, 3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál citromlé, 1/2 dl fehérbor, só, bors, néhány olajbogyó, zöld salátalevél, narancskarika
Elkészítése: A radicchio salátát alaposan megmossuk, metéltre vágjuk. Az almát megmossuk, kimagozzuk, felszeleteljük, és a salátához keverjük. A szép egész diógerezdeket kiválogatjuk, a többit durvára összevágjuk. A salátaöntethez a fehérborban elkeverjük a citromlét, az olívaolajat, sóval, borssal fűszerezzük, és belekeverjük a durvára vágott diót. A salátát összekeverjük az öntettel, a tetejét megszórjuk diógerezdekkel. Zöld salátalevéllel, narancskarikával és néhány olajbogyóval díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 15 perc

Saláta olasz módon
Hozzávalók: 40 dkg francia saláta, 20 dkg paradicsom, 2 kemény tojás, néhány szem olajbogyó, 2 szardella filé, 10 db rákfarok, 1 dkg capri.
Elkészítése: A francia salátát kúpalakúra tálaljuk, s paradicsommal, kemény tojással, olajbogyóval, szardellával, rákkal és caprival ízlésesen díszítjük.

Vegyes, vagy olasz saláta
Elkészítése: Megfőzünk puhára 12 deka száraz babot ugyan-annyi lencsét, 3-4 burgonyát és leszűrve, megtisztítva kihűlni hagyjuk. Egy borízű nagy almát meghámozunk, s apró kockára vágjuk. Tejben kiáztatott heringet; angolnát, két-három szardíniát darabokra vágunk, vagy szintén a kihűlt burgonyát is és egy kis fej hagymát finomra összeaprítunk. Ha minden együtt van, egy mély tálba megsózzuk, ecet és olajjal leöntve jól elvegyítjük s salátástálba magasan felrakva, hering és szardínia farkokkal, vörös répa, zöldpaprika, vagy káposztával tetszés szerint díszítjük. Ha pikánsabban akarjuk, akkor még 3 tojás megfőtt sárgáját mustárral s olajjal elkeverve is hozzá öntünk a salátához.

Webáruház készítés